За последните два месеца се наблюдава драстичен ръст на задължителната застраховка за автомобили "Гражданска отговорност". Офертите на определени компании са скочили с близо 70%, показва проверка на TrafficNews. 

Шокиращите цени идват на фона на необичайното поевтиняване на застраховката през декември и януари месец. 

"Имаше неестествено ниски цени на някои компании през декември и януари. Особено при две от тях цените за определен клас автомобили бяха паднали на 140 лева за еднократно годишно заплащане. Сега за офертите за същия автомобил достигат дори 250 лева", посочи застрахователен брокер. 

От бранша коментират, че ако се сравнят цените отпреди рязкото поевтиняване, поскъпването реално е с около 40-50 лева на полица. 

"Ако например сте платили еднократно полица на стойност 190 лева през пролетта миналата година, сега тя струва около 230-240 лева. За редица автомобили застраховката е скочила над 300 лева", обяснява брокерът. 

Параметрите за леки автомобили, които оказват влияние на стойността на полицата "Гражданска отговорност", са: обем на двигателя, мощност, гориво, година на производство, възрастта на шофьора, стажът му, провинения на пътя и др. 

Покачването на цените на застраховките е интересен феномен, предвид че конкуренцията на пазара съществува. Реално няма големи промени или сътресения в икономическата и финансова ситуация в страната през последните месеци, които да обосноват нито първоначалния рязък спад, нито последващите увеличения. Няма и промени в закона, които да обуславят нови ставки. 

Инфлацията също не може да бъде фактор, тъй като тя намалява спрямо стойностите ѝ от последната 1 година. 

При компаниите, които буквално свалиха до минимум цените през януари - скокът в момента е доста чувствителен. 

В същото време от Асоциацията на българските застрахователи уверяват, че цените на ГО ще нарастват плавно тази година, догонвайки нивата отреди ковид-пандемията. "Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените. Постепенно тенденцията се обърна, защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски", коментира доскорошният председател на АБЗ Константин Велев. Той посочва, че заради инфлацията сумите по застрахователните обезщетения нарастват, защото поскъпват автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и това няма как да не се отрази и на цената на "Гражданска отговорност" и "Каско".

Комисията за финансов надзор (КФН) също обяснява сегашния ръст на цените на ГО с "ускорената инфлация, както и с възстановяването на стопанския оборот след двете години в условията на пандемия". Инфлацията и възстановяването обаче го наблюдаваме още от миналата година, но това не попречи на част от застрахователите да свалят тогава цените, пък и в началото на тази година.