Дизелът поевтиня с 1 стотинка, като средно по бензиностанциите струва 2,26 лева за литър, показа справка на TrafficNews в специализирания сайт fuelo. През последните месеци горивата у нас са със стабилни цени, като движението нагоре и надолу е с по 1 стотинка.

От 27 август  А95  държи 2,21 лв. на литър. Автогазът продължава бавно да поевтинява, като от 10 август досега е свалил 2 ст. – до  0,93 ст. Метанът е 1,46, а А98 – 2,50 лв. за литър.

Най-масовите дизел и бензин са по-евтини на малките бензиностанции, докато всички големи вериги държат литъра съответно по 2,30 лв. и 2,24 лв.

Най-скъпо продават А95 на главния път Калотина-София, където зареждат влизащите и излизащите от България към Сърбия. На бензиностанция на една от малките вериги най-масовото гориво е 2,49 лв. Там е и най-скъпият дизел – 2,41 лв.

Най-евтино -  1,95 лв. за бензин и 1,94 за дизел, е в Ботевград.

На световните борси петролът леко поскъпва, но това няма да повлияе скоро върху цените на горивата у нас.

Днес в азиатската електронна сесия американският лек суров петрол се повиши с 57 цента, или 1%, до 57,09 долара за барел, което се случва четвърта поредна сесия, съобщи Ройтерс. Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 53 цента /0,9%/, до 62,07 долара за барел.

Повишението е  на фона на надеждите, че Саудитска Арабия ще продължи да подкрепя съкращенията на добива, договорени от ОПЕК и партньорите й, след като начело на енергийното министерство на страната застана принц Абдулазиз бин Салман.

Новият министър, който е дългогодишен член на саудитската делегация в ОПЕК, бе назначен на поста вчера, заменяйки Халид ал Фалих. Той е син на крал Салман и назначението му бележи преминаването на енергийното министерство в ръцете на управляващата кралска фамилия. 

Принц Абдулазиз е заемал високопоставени позиции във ведомството над три десетилетия, а до неотдавна бе държавен министър по енергийните въпроси.

В посока нагоре дърпат цените и слуховете за евентуален край на търговската война между САЩ и Китай. Вашингтон и Пекин се договориха за нови преговори по митата през октомври.

В същото време опасенията от световна рецесия и намаляване на търсенето натискат надолу черното злато. В тази посока действат и последните данни, които показват увеличение на запасите от петрол на САЩ. Миналата сряда Американският петролен институт обяви, че резервите са се увеличили с 401 000 барела до 429,1 млн. Първоначалните прогнози бяха, че ще има намаление с 2,5 млн. барела.