Хърватия е поредната страна, която влиза в битката за новия завод на Фолксваген.  Това съобщава загребският ежедневник Vecernji list, цитиран от "Фокус". 

Германският автомобилен гигант е готов да инвестира над 1 млрд. евро в новата си фабрика, в която ще произвежда 300 000 автомобили от моделите Pasat и Skoda Superb 2022 и ще наеме 4000 души. Компанията иска да премести производството на тези марки от Германия или Чехия и на тяхно място да произвежда автомобили с електрическо задвижване. 

Загреб ще влезе в новия кръг на преговорите заедно с другите заинтересовани страни - България, Сърбия и Румъния, пише изданието, като се позовава на източник от хърватското Министерство на икономиката. 

Управителният съвет на Фолксваген бе решил фабриката  да бъде построена в турската провинция Измир, но заради военната офанзива в Сирия надзорният съвет отложи окончателното даване на зелена светлина по сделката.  Една от причините са възможните негативи върху имиджа на компанията. 

В същото време България подобри параметрите на офертата си към Volkswagen. Предложението към компанията е за увеличаване на пряката държавна помощ от 135 млн. на 260 млн. евро. Румъния също е започнала нови преговори с германския автопроизводител. Страната претендира с  доброто си досие в техническата област и с това, че няма проблем с работната ръка. 

 

Вижте кои са новите козове на България в офертата за завод на VWСофтуерът, който е бъдещето на автоиндустрията, у нас е много развит и е силната ни страна пред Турция, коментира арх. Любомир Станиславов