Ден след като светът извика: „Новото божоле е тук!”, български изби показаха, че не се дават на французите и изкараха бг божоле.

Малко винари се престрашават да предложат вино само месец след прибирането на  последната реколта. Но на изложението в софийския Интер Експо Център има няколко такива. Едно от тях е на изба от мелнишкия край. "Градусът на нашето е 14,5, по-висок от този на френското божоле, което е и леко по-сладко. Но при нас слънцето е силно и гроздето бързо набира захарност", обясни пред TrafficNews Милица Зикатанова.

Все повече винарни залагат на местните сортове, стана ясно още на традиционното изложение DiVino. Оказало се, че те са по-издръжливи на високите температури, каквито имаше това лято. Освен това вината от мавруд, широка мелнишка лоза, рубин, димят и гъмза са много по-интересни за любителите на гроздовия еликсир по света, защото не са масови като мерлото и кабернето.

Някои изби експериментират и с много модерните напоследък оранжеви вина – произведени от бели сортове, но по различна технология - зърното отлежава заедно с ципите. Правят ги също от местни сортове, като например керацуда.

 Ввината от реколта 2019 са много добри и с висок потенциал за развитие, казаха винари.

Сред модните тенденции продължава да се налага по-свежият и плодов вкус и аромат, като този ефект се търси дори при резервата. Тя задължително отлежава в дъбови бъчви, но дъбът не бива да е доминиращ, а да се намери баланс,  обясни Наталия Гаджева.

Над 85 изби участват в тазгодишното издание на изложението, което ще продължи до неделя.

Но, разбира се виното, върви с мезето. Затова към винарите се присъединиха и производители на различни видове сирена –овче, козе, биволско, синьо, с трюфели, с манатарки. Както и на разнообразни колбаси, филета и луканки.