Шест нови завода се строят в момента в Тракия икономическа зона. Половината са на български компании, другата половина - на чуждестранни. „Тази година се случи нещо интересно – имаме първия инвеститор клас „А” на територията на Община Пловдив. Появи се компания, която може да си позволи няколко пъти по-скъп терен от този в малките индустриални зони, защото прави високотехнологично производство на медицинско оборудване”.  Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов, който представи свършеното от Община Пловдив през изминалата година в сектор Бизнес. Само преди две седмици компанията е обявила, че пуска две нови продуктови линии за апарати за вентилиране  и най-високо ниво защитни маски.

„Тази инвестиция е типичен пример как се трансформира индустрията. Старият кожарски завод, мръсен и фалирал, се превръща в чисто нов завод за високотехнологично производство – чисто и на високо ниво. Такива инвестиции искаме и се надявам да имаме още подобни примери през следващата година”, посочи Стоянов.  

Той съобщи и още една добра новина. Въпреки световната пандемия от COVID-19, безработицата в Пловдив намалява. От 5.9% през май, през август тя е била 4.5%, а в момента хората без трудови доходи са под 4 на сто. Това се дължи главно на добре балансираната икономика в региона, широкоспектърното производството и бизнес услугите. Според зам.-кмета и в момента в индустриалните зони има компании, готови да наемат по 100-120 човека, защото производствата вървят нагоре и имат нужда от работна ръка. И предлагат доста конкурентни заплати.  Свободните позиции са в секторите машиностроене, производство на велосипеди, хранителна промишленост.

„Отделът ни за бизнес развитие вече девета година работи с инвеститори по привличането на нови инвестиции в града и региона. И неслучайно тази година получихме поредната престижна награда на звеното на Файненшъл таймс за чужди директни инвестиции. Пловдив беше отличен за един от средно големите градове на бъдещето за 2020-2021 г. в категорията Стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестициии ефективност на разходите”, похвали се Стоянов.

По думите му, заплатите в Пловдив растат с около 10% на година. 

Като голямо постижение на Община Пловдив Стоянов посочи членството ни в европейската асоциация на агенциите за развитие Eurada. Това ще позволи привличането на нови инвеститори. Друго предимство за Пловдив ще бъде започнатото активно сътрудничество със София и стартирането на редица общи инициативи.

Стоянов изтъкна и друго предимство – строителството на нови офис сгради. Към момента имаме завършени 50 000 кв. м и още 45 000 кв. м, които са в строеж. Очакванията са в следващите няколко години да бъдат разкрити 5000 нови работни места в сектора на услугите, с което да се удвои пазарът.

„Очакването е, че тази криза ще предизвика втора вълна от инвеститори, които ще искат да се позиционират в Източна Европа. И тук е възможността ние да сме активни ида привлечем повече компании”, заяви зам.-кметът. Все още индустриализацията на България е около 30%. Средноевропейската е около 50%, каквато е и в Пловдив, тоест, имаме потенциал да растем и да развиваме производството като цяло, посочи Стоянов.