Изминаващата вече година беше наситена с не едно и две светски събития, които родните медии отразиха. Ето кои бяха по-големите и впечатляващи лайфстайл мероприятия, които попадат в нашия ТОП 10.

ТОП 10 „Мис България“

Несъмнено най-престижният конкурс за красота си остава „Мис България“. Това е официалната надпревара за най-красива жена на годината. Трябва да отбележим, че блясъкът на събитието тази година не бе толкова голям, а залата беше полупразна. Иначе короната отиде при 17-годишната бургазлийка Теодора Мудева, която е състезателка по спортни танци. Тазгодишното отличие беше и един реверанс към бургазлии, които миналата година негодуваха от коронованата Тамара Георгиева и настояваха, че представителката от Бургас – Йовита, заслужаваше отличието.

ТОП 9 Sofia Open Dance Festival 2018

За поредна година Международният танцов фестивал се проведе в София, като двойки от цял свят се събраха, за да покажат грация на паркета. В продължение на два часа публиката в зала EFE се наслади на танцови изпълнения на едни от най-добрите двойки при латино-американските и европейски състезателни бални танци от различни държави. Трябва да отбележим обаче, че миналата година събитието бе далеч по-официално и като дрескод, и като обстановка. Публиката в залата през 2017-а бе настанена на маси, откъдето наблюдаваше танцовия спектакъл. Тази година обаче повечето седяха на столчета, с изключение на някои по-официални гости. Изглежда желаещите за куверт не са били много. Иначе танцьори имаше от Англия, Германия, Италия, Израел, Гърция, Румъния, Русия, Беларус, България и др. В танцовия маратон участваха и деца до 12-годишна възраст, както юноши и възрастни (над 16 г.). Тази година специални гости на "Sofia Open Dance Festival" бяха - Майкъл Малитовски и Джоанна Люнис от Англия. Двамата са двукратни Световни шампиони и осемкратни шампиони на Блякпул за професионалисти по латино-американски танци. Те изпълниха няколко танца на паркета, като успяха да вдигнат публиката на крак. Тази година имаше три български двойки, които на финала заеха съответно - пето, четвърто и трето място. Големите победители в двете категории при танците станаха двойките от Англия.


ТОП 8 „Lady Universe 2018“

Красавици от цял свят се събраха в България, а поводът беше международният конкурс "Lady Universe 2018". Преди гала вечерта момичетата успяха да посетят Велико Търново, като не пропуснаха да си направят и много снимки на крепостта Царевец. Те останаха в страната ни близо седмица. Преди голямата вечер красавиците представиха на официална вечеря в столичен хотел, пред журналисти и отбрани гости, народни костюми по време на „Вечер на нациите“. Момичетата от Джамайка и САЩ пък внесоха една по-екзотична нотка със своята визия. Тази година новата носителка на титлата "Lady Universe 2018" е Алиса, която е "Lady Baltic States". Още на предварителните кръгове тя направи впечатление с красотата си както на жури, така и на журналисти. Алиса се отличи от останалите момичета освен с красота, също и с поведение и възпитание. Тя е бивша състезателка по кънки на лед и до момента се е включвала в много благотворителни каузи. На трето място остана представителката от САЩ, а на второ тази от - Латвия. Втората подгласничка пък е от Корея, а първата - от Джамайка. Собственикът на марка "Lady Universe" Цвети Разложка сподели, че след конкурса се чувства много изморена, но пък доволна, тъй като успя да събере 24 красавици в България от цял свят. В продължение на 6 месеца тя и международните директори, които правят кастинги в различните страни, успяха да изберат хубави момичета за надпреварата тази година.

ТОП 7 Sofia Fashion Week

Седмицата на модата в София се наложи като едно от големите светски събития през последните няколко години. Продължителността му е пет дни, като всеки един от дните е тематичен и е посветен на модели, дело на дизайнери от България, студенти или висша мода. Любителите на модата могат да станат част от събитието два пъти в годината – по време на пролетното (през март) и есенното му издание (през септември). По време на финалната вечер на последното издание тази година организаторите бяха подготвили и шоу, в което бяха презентирани по интересен начин прически, дело на водещи коафьори в страната. По време на есенното издание също така плеймейтката Николета Лозанова представи за първи път своя модна линия бельо, като шоуто трябваше да ни заприлича на „Виктория Сикрет“.

ТОП 6 Модна икона

Ето още едно голямо модно събитие. "Академията за мода" в България, с председател проф. Любомир Стойков, обяви на бляскава церемония в столичен хотел родните знаменитости, които получиха отличието "Модна икона" за 2018-а. Тази година се проведе десетото юбилено издание на модния спектакъл. Церемонията, по традиция, продължи повече от два часа, като присъстващите в залата видяха няколко дефилета, докато дойде ред на връчването на отличията. По един тоалет, тематично подбран за събитието, показаха и носителите на „Златна игла“ - дизайнерите Жана Жекова, Иван Донев, Мариела Гемишева, Вяра Георгиева, Теодора Спасова, Антония Йорданова, Меги Петкова и Николай Божилов. Сред най-елегантните българи се нареди омбуцманът ни - Мая Манолова, която получи специална награда за най-стилен политик и общественик, както и бизнес дамите Юлияна Дончева и Мая Антова, които бяха отличени в категория "Бизнес". Журналистът Кристина Патрашкова спечели в категорията "Медии и журналистика", издателят Жаклин Вагенщайн бе първа в категория "Култура", актрисата Яна Маринова и певецът и актьор Орлин Павлов спечелиха в категория "Изкуство". Всички те бяха подбрали специални тоалети за събитието, като този път направи впечатление, че черното не беше основен акцент в облеклото им.

ТОП 5 Уиски Фест София 2018

Ценители и колекционери имаха възможността да присъстват на седмия „Уиски Фест София“, който предложи много повече от седем чудеса в последния уикенд на октомври, когато стартира тридневния уиски празни. Грандиозното уиски събитие събра вносители, дипломати, уиски ентусиасти и звезди от различни сфери. Изборът между 300 разновидности уиски от различни дистилерии задоволи любопитството и интереса и на най-взискателните ценители на напитката. Уискита от различни кътчета на света се предлагаха на повече от 30 щанда. За любителите на други изтънчени удоволствия, като ром и коняк, имаше специална зала, където се предлагаха също така висококачествени пури и селекция шоколади. Лектори от цял свят пристигнаха у нас за „Уиски Фест 2018“ и разкриха по време на 14 майсторски класа тайните на напитката пред любители, дегустатори и ценители. Приятелите на фестивала имаха възможността да се включат в каузата - за засаждане на дъбови дръвчета, а един от участниците в томболата, посветена на каузата, спечели колекция от 60 бутилки уиски. Наздраве!

ТОП 4 Парти-представяне на българската песен за „Евровизия 2018“

През май изпратихме нашите представители, начело с певицата Жана Бергендорф, да представят страната ни на „Евровизия 2018“ в Португалия. Малко преди да изпратим група „Equinox“ за Лисабон, в столичен клуб, изпълнителите представиха пред отбрани гости парчето – озаглавено „Bones“. Те изпълниха два пъти на живо песента, която събра одобрението на журанлистите. Имаше и още една изненада от тяхна страна. По време на промоционалния концерт те изненадаха публиката с една от вечните български песни - „Облаче ле бяло“. В добро настроение и с усмивка Жана Бергендорф остана да се снима с всеки, който имаше желание да се докосне до нея и да ѝ пожелае персонално късмет, както и на останалите изпълнители от групата (Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл), която бе специално сформирана за песенния конкурс. Само за статистиката – нашите представители се класираха на пето място. 

ТОП 3 Парти по случай 25-годишнината от създаването на модната къща на дизайнерката София Борисова

София Борисова е едно от популярните имена сред родните дизайнери. Облича много светски персони, както и не малко абитуриентки и булки. В началото на тази година, през февруари, тя отбеляза с пищно парти в зала в столичен хотел, своята 25-годишнина в модния бранш. София се беше погрижила всеки един от гостите да се чувства комфортно. На официална вечеря с тристепенно меню, приятели, партньори и журналисти бяха настанени на кръгли маси, като имаха възможност да изгледат дефилета с най-новите модели рокли на дизайнерката. След като манекенките минаха по котешката пътека и представиха творенията на София, то самата тя излезе на сцената и благодари на всички, с които е работила през годините, а голямата изненада беше 5-етажна торта със снимки на нейни модели. И, след като дефилетата приключиха, на сцената се появи Преслава, която изпя най-големите си хитове в продължение на час.

ТОП 2 Виенски бал 2018

Несъмнено Виенският бал е едно от светските събития на сезона. Изклъчително тържествено - със задължителен дрескод. Танците тук са задължителни, а менюто за вечерта е повече от богато. Тази година се проведе 18-ото поред издание на бала на София, което бе посветено на благотворителна кауза – подкрепа на детски центрове от семеен тип, за които ще бъдат закупени уреди за рехабилитация и за спорт. В зала „Роял” на хотел „Балкан” цяла нощ валсира цветът на висшето общество у нас.В чашите с шампанско за добре дошли имаше истинска перла, а всяка една дама получи от Виенската община подарък – копие на колие с перла и рубин от бижутата на императрица Мария Терезия. Разбира се, на събитието присъства и патронът от австрийска страна – посланик Роналд Хаузер заедно със съпругата си. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, патрон на бала от българска страна, подчерта отличните отношения между софийската и виенската община. Присъстващите на бала спазили 200-годишния дрескод на Виенските балове – смокинги или тъмни костюми за мъжете и дълги рокли за дамите. Виенски готвач бе приготвил менюто за вечерта, което включваше предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци. Основното ястие беше от дивеч, а десертът бе истинска виенска класика – топфенщрудел с ванилов сос. Освен за официалните гости, по традиция имаше и места за журналистите, които също можеха да потанцуват и да опитат от различните ястия. Традицията балът да бъде открит от дебютанти (момчета и момичета) от елитни столични училища бе спазена. Изненадата на търга, който се проведе в края на вечерта, бе пристигналата в последния момент ракета на Григор Димитров, която бе продадена за сумата от 6000 лева. Събраните средства от търга са 15500 лева, а от томболата – 7780 лева, което значително превъзхожда сумата, събрана на миналия Виенски бал. 

ТОП 1 Представяне на биографичната книга на Христо Стоичков

Това е от тези събития, които се случват веднъж на две години. През ноември Камата официално представи своята автобиографична книга, която е озаглавена "Христо Стоичков - Историята". В 374 страници Христо е събрал най-важните моменти от своя живот до момента. Пред журналисти и специални гости той сподели, че в книгата е искал да обясни много неща, които са се изписали за него през годините и най-вече е искал да разкаже какъв е Христо Стоичков извън терена. Малко след официалната пресконференция, в съседна зала в столичен хотел, бе даден прием, а сред първите гости, които пристигнаха, бяха президентът Росен Плевнелиев и съпругата му Деси Банова.

Освен Плевнелиев да поздравят Стоичков пристигнаха още президентите Георги Първанов и Петър Стоянов. Така трима президенти се събраха на едно място... в чест на Камата. Звездното присъствие се допълни от Стефка Костадинова, олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, състезателката по лека атлетика Йорданка Благоева, волейболната легенда Любо Ганев и много други лица от спорта. Звездите от лятото на 94-а Красимир Балъков и Йордан Лечков също уважиха своя приятел. А сред младите треньори и звезда на ЦСКА се отличи Христо Янев, както Владо и Манчев и още звезди от настоящия отбор на "армейците". Впечатление направи и присъствието на лица-емблеми на "Левски", които също присъстваха на премиерата на книгата на Стоичков. Гонзо и Наско Сираков, заедно със съпругата си Илиана Раева, също се отчетоха с присъствие. Макар и от "синия" лагер те уважиха своя "армейски" колега. Екс шефове на "сините" - Тодор Батков и Томас Лафчис, които почти не може да видите на такива събития, също бяха сред гостите.

Актьорът Георги Мамалев, певецът и тв водещ Камен Воденичаров, скулпторът Ставри Калинов и министърът Вежди Рашидов, също се оказаха почитатели на Камата, пише woman.bg. Те се наредиха на опашка и изчакаха търпеливо, за да си вземат автограф от Стоичков. Това бе само една малка част от звездното присъствие. Стоичков пък се бе погрижил за всички гости да има добре подбран кетъринг - от различни видове суши до сладки изкушения и питиета с черен етикет. Щастливците си взеха автограф от емблематичния футболист, който поставяше парафа си със златен маркер, като един такъв бе поставен на всяка маса, в случай че някой не носеше химикал в себе си. Несъмнено организаторите на събитието бяха помислили и за най-дребния, но съществен детайл, а някои от гостите бяха от онзи тип хора, които няма как да видиш всеки ден.