Подобно на ресторантьори, хотелиери и турагенции, не е цветущо положението и на агенциите за сватби и събития в България. 

Водещи сватбени агенти в Пловдив споделят пред Trafficnews, че техният сектор също попада сред най-засегнатите. Всекидневно се отменят сватби или датите се преместват напред във времето. От бранша обясняват, че нямат нови записвания, а телефоните им са спрели да звънят. Бъдещите младоженци са силно притеснени, а оптимистично все още гледат абитуриентите, които не са отказали своите дати и се надяват да имат балове през месец май. 

Сватбените агенти са категорични, че трябва получат помощ от държавата, тъй като прогнозата им е, че ще има много фалирали, ако това продължи дълго време. 

Въпреки всичко, към момента хората от този бранш подкрепят рестриктивните мерки срещу разпространяването на COVID-19, тъй като здравето е на първо място и са позитивно настроени към летния сезон. Бумът на сватбите, според тях, обаче ще бъде през есента.

Репортер на TrafficNews потърси коментар от водещите сватбени агенти в Пловдив. Ето какво споделят те:

Елена Драганова - Etra Hall, Агенция "Сезони"

"Нашият сектор е един от най-засегнатите. Сватбите, баловете, всички частни събития и мероприятия са отменени и никой не казва до кога?

Ние не знаем кога ще се върнем на работа, клиентите ни са притеснени и стресирани. Всички събития с лектори от чужбина тотално се местят за края на годинатa, като остават под въпрос. Никой не може да си позволи да е сигурен, че ще успее да проведе семинар или конгрес.

Сватбите! Булките са притеснени и страшно разочаровани - та те чакат почти година, за да организираме и планираме всеки детайл, с който да изживеят своя мечтан ден.

С моите младоженци започнахме да местим дати. Говоря за тези от април и май, но истината е, че местим, но пак не сме сигурни какво и как ще се случи. Аз лично се надявам правителството и щабът да се сетят за нас и да вземат най-правилното решение!!! И чакам да кажат ние кога ще работим, за да можем и ние да помогнем на всички младоженци и да изместим сватбата.

Идват балове, децата ги очакват, всички са подготвени с красиви рокли и костюми, но пак не знаят нищо!

За мен и за моите колеги най-правилното решение е да се преместят датите. Да, всичко е свързано с голям екип и трябва да се избере дата, която да е удобна на всички, но е възможно! Всички в бранша трябва да бъдат толерантни и да изместим датите. И искам да посъветвам както младоженците, така и всички хора, на който им предстоят прекрасни празници:

Моля не робувайте на датите, не те правят вашият празник, независимо какво говорят астролози и … Да, датите са хубави и носят символика и не оспорвам никой, но в това положение нямаме избор. На всяка една дата ще се забавлявате и ще бъдете красиви, както и притеснението кой ще успее да дойде? Всички, които ви обичат ще се освободят не за ден, а за два!

Мерките са хубаво нещо, но не може да са прекалено дълги, за да не фалират всички!

Дали фирмите могат да фалират?

Могат и още как! Особено фирмите, които са с повече чуждестранни поръчки. Затова трябва да се помисли и за нас. Разбира се, на първо място е да сме здрави, но да не забравяме, че глад, стрес и несигурност също могат да повлият отрицателно на всекиму.

Дали цените ще се повлияят не мога да категоризирам сама. Това не е от един човек.  Но мисля, че няма да се вдигнат като маските и дезинфектант или пък хранителните продукти, които също скачат.

Реална помощ няма, особено за собственици на фирми, които нямаме право на никакви помощи. Има помощи за работниците на фирмите, но как работодателят да плаща 40 % от заплатата и осигуровки, без фирмата да работи питам аз ?

Настройвам се позитивно, всичко ще си дойде на място. Пак ще започнем да творим красоти и да помагаме на младоженците, да организираме вълшебния ден, даващ началото на семейния живот! Защото за мен семейството е най-важно! Всеки, който го цени и върви към него е на правилния път! В този момент можем да се насладим на семействата си, да си вземем поука, да се пазим взаимно и търпеливо да изчакаме COVID-19 да изчезне, така както и дойде - внезапно и бързо."

Ваня Гергова, Сватбена и парти агенция "ВАНЯЯ СТИЛ"

"Аз съм положителен човек и самата ми работа е такава. Вече 20 години съм минала през какви ли не катаклизми, но определено това, което в момента се случва в световен мащаб никога и на никого не се е случвало и дай Боже всичко да се нормализира. 

Разбира се, аз мисля позитивно. Моето мнение е, че сватби ще има! Може би някои от младоженците планували своя ден през предходните месеци април, май и началото на юни се притесняват. Всички останали тържества ще се осъществят и бих казала, че бумът на сватбите ще бъде есента и през 2021 година. Хората, които тази година са се лишили от плануване, биха се отпуснали точно тогава. 

80% от моите клиенти са българи, живеещи в чужбина, които са направили своите резервации от 2 години. Те са притеснени за ситуацията в момента и си говорим доста с тях на тази тема. На по-голямата част от техните гости им се налага да пътуват от чужбина, а това са билети, които се плануват много по-рано, тъй като става въпрос за по-мащабен брой хора, на които да се осигури хотел и всичко необходимо. Има една дама, която живее в Англия и е притеснена, че може плановете й за сватба да се провалят , тъй като нейните гости повечето са от САЩ, а в момента там ситуацията е повече от притеснителна. 

Лично аз към момента все още нямам анулирани сватби. Младоженците са притеснени, но аз им давам кураж и им предлагам варианти - да правим преговори за всичко, което е капарирано, ако трябва сумата ще бъде върната, да се анулира датата или да се измести напред във времето, на друга дата.

Относно наложените мерки - аз съм доста отговорен човек, както за себе си, така и за семейството и клиентите си. На 11 март се прибрах от почивка в Дубай и се самокарантинирах, без да ми го налагат. Трябва да имаме самосъзнанието и аз приемам, че така трябва. 

Никъде до момента не чух обаче да се споменава сектор "Услуги", който е сред най-ощетените. Говори се за туризъм, ресторантьори, хотелиери - да те също са засегнати, но "Услугите" сме абсолютно нулеви. Такъв вид дейности като моята и на всички сватбени агенти или тази на сина ми - видеооператор, който също се занимава със сватбения бранш - фалитът е абсолютно без коментар. 

Вече всеки втори у нас има сватбена агенция - без да има тези знания и съответно без да има тази компетентност, а да не говорим, че нямат и ценз. Това беше допуснато да се случи и сега дали ще има фалит за нас, които си плащаме всички данъци и сметки може и да има, но за такива, които работеха винаги в сивата икономика може и да няма, а е вероятно да сринат и нашия бизнес - на легалните агенции. 

Аз разчитам на моята сватбена агенция "Ваня Стил" и единственото, което може да ме остави на пазара, за да съществувам в този бранш е опитът, който имам, доволните клиенти и препоръките. Пожелавам на колегите каквото и да се случва да продължават да работят, защото няма ли конкуренция, това значи, че няма стимул за развитие. 

Със сигурност ще има рязък спад на цените в сватбените агенции. Сега, ако трябва да намаляме цени и да плащаме всички останали разходи просто не знам дали за нас ще е добър вариант да работим в тази сфера. "

Бояна Мерджанова, Planeta Hera Agency - Planeta TV

Телефоните ни спряха да звънят, няма нови записвания, на никой не му е до подготовка за сватба, защото не знаем колко време ще продължи всичко Повечето сватби през март, април и юни се прехвърлиха без паника, но с тревога и малко сълзи за Юли, Август и месец Септември, а някои се отложиха за догодина, защото им предстои раждане на дете.

Много младоженци имаме в чужбина ,които не са сигурни ще дойдат ли гостите им на сватбата и в коя държава кога ще приключи пандемията, всичко е само въпроси, реални действия няма.

Има и оптимисти, които смятат, че в края на Май всичко ще е наред. Най-непримирими са абитуриентите, никой от тях не си е сменил датата все още, вярват че ще има балове през май, дано това да не е първото им житейско разочарование!

Така или иначе сватбен сезон ще има, по-късно или догодина, ресторантите са им капарирани, всички услуги при нас също, но какво ще е настроението на хората с намалени доходи и без работа, ще видим в последствие.

Никой до сега не се е отказал, но мисля, че ще има и такива, които няма да имат финансова възможност за сватба. Мерките взети от държавата са адекватни, цените остават същите към момента на поетия ангажимент, така е редно, а догодина....кой знае.

Сигурно ще има агенции, които ще фалират, но тези които имат сериозни клиенти и опит в бранша ще продължат да работят ,дали с пълна сила зависи от възможностите на младоженците и избраните от тях услуги.

Безвъзмездна помощ от държавата няма, има само безлихвени кредити. Стратегиите ни за догодина са - намаляне до минимум на разходите във фирмата, на база на по-малкото приходи от увеселителния сектор.

Очаквам сезонът да почне към края на юни, а дотогава - без работа, без доходи, но с надежда, че всичко ще се оправи и поне ще сме живи и здрави! Безспорно сезон 2020 ще го помним дълго време!