Те са млади, добре образовани и имат добра професия. Но предпочитат свободата, вместо някое добре устроено работно място. Обръщат гръб на консуматорската култура и тръгват след мечтата си. Някои прекосяват континенти в търсене на великолепен кадър или нов животински вид,  други се избират кътчета, в които най-елементарните удобства на цивилизацията са лукс, трети завършват престижни университети, но се връщат в България, за да работят тук. Новата рубрика на TrafficNews "Различните млади" ще разказва за тези българи.

Николета Петрова и Иван Райков са двама млади българи, които притежават качества, с които не всеки талант може да се похвали. Те с лекота превръщат танца в приказка и приказката в танц! Танцуват от 6-годишни, амбициозни са, целеустремени и с лекота постигат целите си, докато градят кариера.

Николета Петрова е на 27 години, родена и отрасла в град Пазарджик. От 2013 година живее в София, като в момента е учител и класен ръководител на втори клас в частно училище. Иван Райков също е от Пазарджик. През 2018 година завършва право в Софийски университет и в момента работи като юрисконсулт в платежна институция. 

Наред с това, двамата заедно развиват и ръководят клуб по спортни танци Импулс-София, като Иван е и председател на клуба. 

Запознават се през 2003 година и дълго време танцуват като двойка. Няколко години по-късно, през 2012, пътуват до Виетнам, за да участват в известно телевизионно предаване и именно тогава между тях пламва искрата на любовта! 

Николета и Иван използват свободното си време, за да опознават различни точки по света, а някои от дестинациите, които преди са били в графата "мечти" вече са запечатани от обектива на фотоапарата им. Само преди дни те се върнаха от Виена, заредени с коледно настроение, а малко преди това посетиха Торонто.

Там, на Ниагарския водопад, се случва нещо много важно за Николета и Иван. Предложение за брак, съчетано с грохотът от падащите води, красотата на природата и любовта във въздуха - момент, който и двамата ще съхраняват на сигурно място в спомените си, изживявайки го отново в мислите си.

Ето още какво още разказаха в интервю за Trafficnews "различните млади"  Николета и Иван: 

- Разкажете ни повече за този красив спорт и предимствата, които той носи за младото поколение?

- Спортните танци наистина са красив спорт! Те са съчетание от изкуство и дисциплина. Двете неща вървят ръка за ръка. Предимството при този спорт е това, че децата се научават на музикалност, на търпение, самодисциплина и други. 

- От колко годишни танцувате?

- И двамата танцуваме от 6-годишна възраст.

- Кой ви записа на уроци и как разбрахте, че именно танците са вашето призвание?

- Николета: Моите родители ме записаха с идеята да се забавлявам, но с времето този спорт се превърна в нещо много повече от забавление. За мен той се превърна в начин на живот!

- Иван: В моя случай, виновникът за започването на танцовата ми кариера е моята леля. Тя ме записа, за да направи услуга на една своя приятелка, чията дъщеря се нуждаеше от партньор. Впоследствие, тя се отказа, а аз продължавам да се занимавам със спортни танци вече 20 години.

- Къде се срещнахте и колко години сте танцували като двойка?

- Николета: Двамата се срещнахме за пръв път на 28 декември (на рождения му ден) 2003 година. Това беше първата му тренировка за Импулс 2008 Пазарджик - клубът, който ни изгради както като танцьори, така и като личности.

- Иван: Така е, преди 2003 танцувах в друг клуб, но така се стекоха обстоятелствата, че се наложи да сменя клубната си принадлежност и на първата ми тренировка се запознах с Николета.

- Печелили сте много награди, но коя е най-важната за вас?

- Николета: Да, през годините сме печелили много награди, лично аз не мога да кажа коя е най-важна. Всичките ги изживявах и им се радвах. По-скоро, най-голямата награда е това, на което ни научиха нашите треньори - Иван и Ваня Александрови, а именно да сме упорити, дисциплинирани и добри хора.

- Отказвали ли сте се от нещо в името на танците?

- В процеса на развитието ни се е налагало да се лишаваме от много неща. Истината е, че животът на спортиста е изпълнен с лишения и то от всякакво естество - вещи, празници, почивки, срещи с приятели. С две думи всичко, което съучениците ни правеха. Всичко беше насочено към развитието ни като спористи - пари, време, усилия, чувства, мисли и емоции. Но истината е, че жънем плодовете на цялата тази работа и до днес.

- А кога между вас пламна искрата на любовта?

- Ние бяхме партньори дълги години, като през това време имахме различен опит във всички аспекти на живота, но винаги връзката между нас е била специална. През 2012 година ни поканиха да участваме в предаването "Dancing with the stars" във Виетнам, тогава сложихме на пауза, ако може така да се каже, състезателната си кариера и се случи нещо друго между нас. От тогава до сега сме заедно.

- В момента имате собствена школа. Как се зароди идеята и колко време отделяте на своите ученици?

- След като се преместихме да учим и живеем в София си дадохме почивка от живота ни до този момент. Решихме да се фокусираме върху академичното ни развитие в Софийския университет. Няколко години по-късно осъзнахме, че танците ни липсват и те винаги ще са част от нас и ще ни правят щастливи. Така започнахме да търсим вариант как да продължим кариерата си. Впоследствие се срещнахме с г-н Росен Попов и решихме да започнем да работим заедно. Така взехме решение да преминем от другата страна на спорта и да дадем и на други деца това, което нашите треньори са дали на нас. И така вече 3 години по-късно ръководим и развиваме клуб по спортни танци - "Импулс - София". Налага се да отделяме доста от свободното си време, поради факта, че интензивността на тренировките на състезателите е изключително голяма. В състезателния сезон голяма част от уикендите пътуваме за състезания в страната и чужбина.

- Как преминава един тренировъчен час и как успявате да мотивирате момчетата и момичетата преди състезание?

- Тренировъчният процес е много разнообразен и зависи от възрастта на децата и, разбира се, от това какво искат да получат. Със състезателните танцови двойки, които искат да постигнат високи спортни резултати се работи по ясно изграден и следван план. Имаме и деца които идват, за да се забавляват и да потанцуват след училище.

- Любовта не пречи ли на работата и има ли между вас конкуренция в професионален план? 

- Николета: Не бих казала, че пречи, даже обратното! Помагаме си много, рядко имаме конфликти, които бързо разрешаваме. За сега сме си разпределили задълженията към клуба и на този етап това работи и всичко върви добре.

- С какво друго се занимавате, освен със спортни танци, и трудно ли е да ги съчетавате?

- Николета: Аз съм начален учител, работя в момента в частно училище в София. Учениците ми са втори клас вече. Да, трудно се съчетават, защото изискват много внимание, търпение, много са отговорни и двете неща, но носят много наслада и удоволетворение.

 

- Иван: Аз съм юрисконсулт към една от водещите платежни институции в България. Работя там от 5 години. Работата ми харесва, екипът, с който работя, ми допада изключително много и гледам с нетърпение напред към бъдещото ми развитие в областта на правото.

- Съвсем скоро вие бяхте на екскурзия в Торонто! Разкажете ни за пътуването?

- Николета: Лично за мен, екскурзията до Канада беше невероятно изживяване. Тези две седмици видяхме много красиви и уникални места. Може би най-вълнуваща беше срещата с Ниагарския водопад. Неговата величествена красота не може да се опише с думи, а трябва да се види и усети. Освен това там се случи и нещо друго, което беше много важно за нас.

- Коя дестинация мечтаете да посетите?

- Австралия и Нова Зеландия.

- Какви са амбициите ви за новата 2020 година?

- През 2020 година бихме искали клуба да продължи да се развива и децата да постигат все по-големи успехи.