Пловдивчанките от фолклорния дует Калина и Невена  успяха да пренесат българския дух в далечна Испания и вдигнаха на крака над 600 души с изпълненията си на едни от най-обичаните и вечни народни песни.

През изминалата седмица талантливите момичета, които са завършили Музикалната Академия в Пловдив, взеха участие в Международния фестивал “Нашият танц - нашата страст”, който се провежда за трета поредна година в град Валядолид, Испания.

Заедно с тях пътуваха и 13-годишната родопска певица Албена Гърбева и гайдарът Йордан Топалов, също от Пловдив, които пренесоха публиката в безкрайните и необятни Родопи.

Те гостуваха там по покана на Асоциация на имигрантите “Стара планина” и танцов състав “Огнени ритми” и изживяха неповторими емоции, които запечатаха в сърцата  си.

През изминалите години, специални гости на престижния музикален форум бяха известната народна певица Валя Балканска и неповторимите квартет „Славей”. Този път, честа се падна на 27-годишните пловдивчанки, които представиха достойно по-младото поколение певци и накараха многобройната публика да настръхне ot изпълнениятa им.

Талантливата пловдивска група прекара 4 незабравими дни и успя да посети едни от най-известните забележителности, с което се слави красивия град и част от преживяванията си те запечатаха в снимки.

Сред тях бяха  красивият централен площад „Пласа Майор”, кметството,  увенчано с часовникова кула, незавършената катедрала, църквите  "Санта Мария ла Антигуа”, „San Muguel”, „SanPablo”.

Kакто и красивия градски парк „Campo Grande” – едно чудесно място за отмора с много зелинина, водни басейни и животинки и много други.

Калина и Невена успяха да опитат и различни специалитети от испанската кухня и да прекарат едни незабравими вечери във веселата компания на голяма част от организаторите, които се погрижиха нищо да не им липсва по време на престоя им.

На следващия ден, Калина и Невена посетиха децата в българското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в град Валядолид. Те от своя страна ги посрещнаха с пита и букети и им зададоха куп въпроси, свързани с българския фолклор и тяхната кариера.

Последваха поздрави с песни, снимки и раздаване на автографи, а малчуганите бяха повече от доволни, което си пролича по греещите на лицата им усмивки.

Ред  дойде и на големия ден, а репетициите за концерта започнаха още от обяд.

Точно в 18 часа над 600 души препълниха залата „Auditorio Feria De Muestras”, а началото бе поставено под звука на гайда и изпълнение на песента „Бела съм, бела юначе” изпята от Калина, Невена и малката Албена.

Под  светлините на прожекторите излязоха и танцов състав „Огнени ритми” формиран от българите, живеещи от години във Валядолид. С много желание и упорит  труд те бяха подготвили невероятна хореография и впечатлиха всички присъстващи с представянето си.

Колоритни испански танци също бяха част от програмата, а част от спектакъла станаха и още няколко български групи,  дошли от различни точки на Испания.

Програмата на двете пловдивчанки беше в две части, като на всяко от излизанията си Калина и Невена представиха различни фолклорни костюми.

На сцената звучаха песните „Рипни Калинке”, „Домакине”, „Писмо ти е дошло”, „Полегнала е Гергана” и много други, а публиката пригласяше на всяка от тях, докато извива хоро край сцената.

С изпълнение на българската песен „Облаче ле, бяло”,  дуетът от музикална компания „Пайнер”, пък успя да разплаче всички в публиката.

За финал, след раздаването на грамоти и статуетки, двете талантливи девойки изпълниха дълга тракийска китка, на която всички гости се хванаха на кръшно българско хоро.

След концерта Калина и Невена побързаха да направят съпричастни и своите последователи в социалните мрежи с преживяванията си, а в по-късните часове се събраха на традиционен банкет с всички хора от Асоциация „Стара Планина”. С много песни, танци и наздравици те отпразнуваха успешното си представяне до малките часове на вечерта.

Заедно с гостите и домакините на партито, те си обещаха до нови срещи, с които отново да пренесат българският дух при сънародниците ни зад граница.