Когато чуем думата поп-фолк в главата на всеки от нас изникват образите на Галена, Преслава, Азис, Анелия, Емилия и т.н., които доказаха, че могат да се задържат на сцената готини наред и продължават да взривяват клубовете с хитове, присъствие и стайлинг. 

Някои от по-възрастните представителки на поп-фолка, като например Камелия, Малина, Глория и Лияна, също често имат запазено място в светските хроники.

Само покойната Румяна и Сашо Роман си остават някак вечни...

Никой обаче не говори за певците от зората на този жанр, които добиха голяма популярност през 90-те, но славата им бе за кратко, а след това изчезнаха безследно. 

Може би голяма част от вас си пускат старите им ретро парчета по празници и купони, но едва ли си спомнят ликовете им, че дори и имената. Разбира се, има и такива, които се появяват в публичното пространсво по една или друга причина, но други са изчезнали сякаш в дън земя и към днешна дата не се знае нито как изглеждат, нито какво се случва с тях. 

А някога чалгата си беше просто чалга, а не лайфстайл! Някога тези хора не бяха нито ВИП, нито брадъри, нито звезди, а най-хубавото беше, че не бяха ничии идоли! Бяха просто хората, които ни забавляваха, разсмиваха или натъжаваха с песните си. Събирахме плакати и картички от списание "Нов фолк", а за да си направим снимка с тях трябваше да изчакаме да дойде време за море и да посетим някоя от откритите кръчми по курортите. 

Вижте ги:

Започваме с Петра, която оглави музикалните класации през 90-те с мега хита си "Хищна хиена". В репертоара си обаче има и съвсем друг тип песни химн за Иван Костов и парче по стихове на Гео Милев. Петя Атанасова, както е родното й име, е родена на 8 октомври 1963 г. в град Хасково в семейството на гръцки емигранти. 

След дипломирането си работи като учителка в Хасково. Там създава музикална група, с която работи в ресторант, а после пее в тракийския ансамбъл на Хасково. Развива музикална кариера за фирма „Пайнер“ в периода от 1998 до 2002 година. Омъжва се за писателя и критика Стефан Цирков, от когото има 2 дъщери, но по-късно се разделят. На летище София Петра среща голямата си любов - гръцкия бизнесмен Димитрис, с когото искрата на любовта пламва от пръв поглед. Така, вече 15 години те делят един покрив в Кипър и се радват на щастливи моменти заедно.

Продължаваме със Сани, която не се смути да изпее „Ах, банана”. Днес тя е на 43 години, все още е червенокоса, но имиджът и е доста по-различен от този, който създаде пред 90-те. От години тя работи като учителка, а през изминалата година изненада не с хит с палав текст, а със сърцераздирателна балада „И на оня свят”.

В списъка попада и певицата Мира, която нашумя покрай мустака на Републиката Милко Калайджиев и тяхното съвместно парче "Хей, малката". Несъмнено щом чуем името на Мира обаче се досещаме и за друг нейн хит - "Летвата". 

Станимира Костова, както е истинското и име, е родена на 22 декември 1983 г. в Стара Загора.

В момента певицата е с 11 години по-млад от нея мъж, от когото има дете - момченце, което носи името Дидко. През лятото на 2020 тя дори се завърна на музикалния небосклон и посвети песен на любимия си, като го снима във видеото. „За всички бивши“ направи премиерата си навръх рождения ден на приятеля на Мира на 5 юли.

Често Мира се среща и със свои колеги, с които е останала приятелка във времето и все още поддържа отношения. Сред последните и публикации в мрежата попадат снимка, на които е в компанията на Емилия и Таня Боева. 

И като казахме Таня Боева... да, тя също беше от онези нашумели изпълнители, когато бяхме деца. 

Тя е родена на 3 ноември 1973 г. в Тополовград, но живее, учи и израства в Димитровград. Голямата си популярност и успех Таня Боева получава след като издава албума „Дама пика“ през 1999 г. От 2002 г. до днес Таня Боева е самопродуциращ се изпълнител. От 1999 г. до 2017 г. е омъжена за композитора и аранжор Михаил Бургуджиев, от когото има един син – Росен, роден през 2008 г. 

Днес тя има нoвa любoв в живота си, за който се говори, че е доста по-млад от нея. Ceгa тя твъpди, чe нaй-нaĸpaя e paзбpaлa ĸaĸвo e дa бъдe oбичaнa и щacтливa. Междувременно, Таня Боева в момента няма нищо общо с предишната си визия и почти не прилича на себе си. Сред първите корекции, които фолк изпълнителката направи беше ринопластика, но години по-късно тя е пипнала почти всяка част от лицето си.  Повторна ринопластика, устни, ботокс, филъри и скули са само малка част от интервенциите, до които е прибягнала изпълнителката на "Лошо момче".

Певицата Таня Боева не прилича на себе си

Следващото място се пада на Ина, прочула се с песента "Зелено, зелено", както и с факта, че е първата поп-фолк певица, позирала за корица на Playboy в далечната 2003-та година. 

Според последна информация, зеленооката брюнетка от Кюстендил, чието истинско име е Антонина, днес работи като учител в една от най-големите и хубави детски градини в София.

Ина е завършила специалност „Поп и джаз пеене“ в НБУ, а след това и магистратура със същата специалност в СУ „Св. Климент Охридски“ в столицата. Омъжена е, през 2010 г. ражда първия си син, само година по-късно ражда и втория си син.

Понякога приема участия за ретропартита, но не смята да се връща на сцената. 

Мая и Магапаса също остават някак вечни с хита си "Ти пак си жива". Парчето на Моя "Щом си мъж" също не е за пропускане, говорейки за хитовете от зората на фолка. 

На върха на кариерата си, Мая взема важно решение - не само да напусне поп фолка, но и България. И така, през 2007 г. тя заминава за Лас Вегас, където живее и в момента заедно с дъщеря си Кристияна, която учи Наказателно право.

Мая работи като диджей, танцьорка, певица и дори се е специализирала в поставянето на екстеншъни. Танците на пилон са сред основните й занимания и благодарение на тях певицата изглежда толкова убийствено в тяло.

След повече от 13 години мълчание, някогашната суперзвезда даде първо интервю през 2019 година. 

Чалга легендата Добрин Петров, по известен като Магапаса, пък съвсем наскоро стана баща за втори път. Музикантът, който покоряваше музикалните класации през 90-те години на миналия век, в момента е по-влюбен от всякога. През месец април той отбеляза 45-годишния си юбилей заедно със своята любима Денислава, която родом е от Хисаря, но живее в Чикаго, където се запознават с Магапаса. 

Говорейки за представителите на фолк гилдията от мъжки пол, няма как да не споменем и човекът изпълнил "Имам само едно сърце" и "Диаманти и рубини" - Коста Марков

Той е роден в град Бургас, но израства в град Несебър. В семейството му няма професионални музиканти, освен един братовчед на майка му, който е диригент на симфоничен оркестър.

През 1997 г. подписва договор с музикална компания „Пайнер“ и записва четири самостоятелни албума, а през 2006 г. прекратява певческата си кариера. 

Същата година се жени за приятелката си Кристина във Флорида. На 16 юни 2006 г. му се ражда дъщеря – Анджелена.

През 2016 г., след 10-годишна пауза, Коста Марков се завръща на сцената, като отново подписва договор с фирма „Пайнер“, който е прекратен през 2019 г.

Днес Коста Марков разпределя времето си между слънчевите брегове на Флорида, където развива бизнес за недвижими имоти, и тези на родния си Несебър. Понякога приема покани за изяви на сцената и е радостен, че хората все още го помнят и продължават да пеят песните му. 

Наследникът на Коста Марков в Пайнер стана певецът от Пловдив - Карлос. Почитателите на двамата певци отбелязват голямата прилика между тях не само във външния вид, но и в тембъра на гласа. Навярно Карлос също е наясно с тези факти и именно затова записа песента "Имам само едно сърце", но с различен аранжимент и натрупа милиони гледания. 

Волната пеперуда” Кати, която бе откритие на Виктор Касъмов от „Ара” потъна в забвение, въпреки хитовите 6 години, през които не слезе от сцената. „Пеперуда”, „Омайна нощ" и още парчета се помнят и до днес, но не и изпълнителката им. 

Кариерата на Катя Рангелова Михайлова, по-известна като Кати започва през 1999 г., когато издава и първия си албум. 

На 13 септември 2006 г. певицата ражда дъщеря си Джулиана. Малко след това прекратява музикалната си кариера, като се отдава на семейството си и най-вече на отглеждането на дъщеря си.

Легендарната фолк певица Весела насъмнено помним с песните "Палаво око", "300 нощи, 300 дни", "Уво-уволнение" и други.

Весела Шидерова Христова е родена на 23 август 1978 г. в Хасково. Записва песни за звукозаписна компания „Пайнер“ от 1998 г.

От 16 годишна е заедно с половинката си Тони, като на 17 август 2017 г. те стават родители на момченце - Светлозар.

Певицата сбъдна мечтата си да стане майка след дълги години ходене по мъките. Синът и се ражда след посещение на чудотворния манастир „Света Богородица – Успение–Златна ябълка” край Асеновград, за който се носят легенди, че е едно от най-мистичните места в България.

Изпълнителката и половинката си купили етаж от къща в града на Богородица и са много щастливи там. Покрай сина си певицата малко се откъснала от работата, но понякога приема участия по клубове за тематичните ретро вечери. 

Пенка Петрова Кръстанова, по-известна като Пепа или Пепа Секса, е още едно от имената, които бързо изчезнаха от музикалните среди. Без съмнение нейният най-голям хит е скандалното парче "Синя прашка" от 2004-а.

Певицата е завършила образованието си в Музикалното училище в Широка лъка. От няколко години благоевградчанката живее в Швейцария заедно с дъщеря си.

Помните ли Гергана? Ще ви припомним – братовчедката на футболиста Стойко Сакалиев. тя е родена на 30 ноември 1984 г. в Димитровград. Завършва средното си образование със специалност „поп пеене“.

Хитът й „Губя те бавно“ я изстреля на върха през далечната 2003 г., но последва дълъг и мъчителен кариерен застой, който й гарантира сигурен провал. Едва през 2015-а Гергана направи повторен опит да наложи името си, но не успя да се пребори с безмилостната конкуренция.

През 2016 г. завършва Геология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.  През 2018 година тя зарадва почитателите си само с една нова песен, но ходи по участия, когато я поканят. Гергана никога не е криела, че обича музиката, но за нея това е по скоро хоби, а не основна професия. Мечтае да успее на пробие и да започне работа именно в сферата на гемологията. 

Продължаваме напред с Орнела, истинското име, на която е Теодора. Работи за музикална компания „Съни Мюзик“ в периода от 2000 до 2002 г. и издава два самостоятелни албума. Сред най-известните ѝ хитови песни са „Тип-топ“, „Невиждани очи“, „Изпий си кафето“ и „Как боли“. Нейната кариера изтърпя точно две години.

Орнела живее в гарсониера в „Красна поляна", а след като не успява да си намери работа след завръщането си от чужбина, певицата изкарвала прехраната си като хигиенистка в столична банка. Днес тя пее с оркестър в ресторант в Швейцария.

Лия е обичана изпълнителка от близкото минало, която в момента е занимава с моден бизнес. Нейни са тоталните хитове „Ще те мачка валяка", „Обич за двама" -  дует с Кондьо. 

Родена е на 12 юли 1970 г. в Кулата, а истинското ѝ име е Емилия Божкова Парушкова. През 1996 г. издава първия си самостоятелен албум.

Името и се свърза с боса на „ВИС“ Димитър Димитров-Маймуняка, до убийството му през 2002 г. Лия е омъжена за сина на бизнесмена Николай Вълканов, от когото има дъщеря.

През 2020 година Лия навърши 50 години, а за поводът издава шлагерен албум и работи по нови музикални проекти. 

 Незабравим остава дуетът на Лия и Кондьо - "Обич за двама", но какво се случва с ромския певец? 

Кондьо Стефанов Савов е роден на 24 август в Сливен. Още по време на ученическите си години започва да се занимава с бокс, а спортната му кариера трае 9 години, през които печели няколко престижни титли.

Започва да пее професионално от 1986 г. След години като солист с оркестър в Югославия, Австрия и Швейцария се завръща у нас и подписва договор с „Ара“. Става известен с тоталните си хитове „Доко, доко“, „Мъни, мъни“, „Аман, аман“, „Снежна атака“, "Жив съм" в края на 90-те години на миналия век. Женен е, с три деца, а вече и 2-годишно внуче.

Съден е по няколко дела за трафик на момичета и склоняване към проституция. През 2006 г. е осъден на десет години затвор и глоба от 100 000 лв. заради трафик на две жени и склоняване на едната към проституция на 15 юни 2004 г. След поправка обаче, която 40-ото народно събрание прави в Наказателния кодекс (известна като Поправката „Ванко 1“), тежки присъди за склоняване към проституция се налагат само, ако за това са използвани наркотици. Затова в края на същата година Окръжният съд в Сливен намалява присъдата на Кондьо на 3 години затвор и му постановява глоба от 8000 лв.

И като заговорихме за арести и наркотици... няма как да не споменем още един изпълнител от миналото, на когото крими проявите не са му чужди.

Става въпрос за Никсън, който се прочу във фолк средите с песента си "Руса пичка" и това, че е син на друга ретро певица - Каролина, името, на която свързваме с вечния хит "Плачещо сърце".

Никола Праматаров е по-известен като детето чудо Никсън от зората на чалгата. Той изгрява едва 15-годишен през 90-те години.

Тогава скандализира с текстовете си, в които пее за съученички, мацки, плейбой барове и купони - нещо като Сузанита в днешно време. 

Следват няколко славни години, в които той издава хит след хит и без да се усети се главозамайва. Дебютният му албум „Пич от класа” излиза през 1999 г., а за продадените му бройки и до днес се носят легенди. Сред най-известните му песни са „Далавера“, „Руса пичка“, „Плейбой бар“ и др.

След края на музикалната си кариера има няколко присъди за притежание на дрога и прекарва известно време в затвора. Кражби, наркотици, хулиганство и какво ли още не… Никсън има цели 8 присъди. През всичките тези години зад решетките, някогашният фолк певец се бори с наркозависимостта си.

В момента живее в Атина, Гърция заедно с майка си, жена си Весела и двамата си сина. 

Радослав Петров, известен с псевдонима си Радо Шишарката, със сигурност е от ретро звездите, които не се забравят. Той е автор е на над 200 авторски песни. Певецът издава 9 албума, а сред най-големите му хитове са „Тигре, тигре“, „Курви, сбогом“, „Шопска салата“, „Горски рекет“ и „Бели птици“.

През 1993 г. става първият артист на звукозаписната компания Пайнер, където започва да пее песни с балканско звучене, заедно с оркестър „Белите шишарки“.След като започва самостоятелна кариера, му излиза прозвището „Радо Шишарката“. На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за вицепрезидент, заедно с Митьо Пищова.

Шишарката има три деца - от първия си брак с медицинската сестра Таня – син Петър и дъщеря Бетина. През 2019 година, когато изпълнителят е на 53-години се ражда и синът му Самуил, който е от втората му съпруга Силвия, с която е до момента. 

В списъка попада и Щилиян. Певецът е роден на 14 май в Сливен. Професионалната си кариера започва след казармата през 1986-а, с оркестър "Китка". Женен е, има и две деца. Щилиян е автор на незабравимите ромски хитове "Секси", "Тошка", "Кел, кел".

През 90-те ромският славей бе сред звездите на попфолк компанията "Съни мюзик", позната още на феновете с изявите на Маца, Летисиа, Лъки, Орнела, Паула, Петра, Сиси, Томи Чинчири и Софи Маринова. Хитът на Щилиян и оркестър "Китка" толкова силно презвема кръчмите, че логично авторите му правят продължение - кючека "Тошка 2".

За Щилиян обаче се заговори отново през 2018 година - след появата на суперхитът на Криско и Слави Трифонов "Гледай как се прави", който е изграден на основите на "Тошка".

Сестрите Цветелина и Екстра Нина имат семейства и интересен живот извън сцената. Цвети написа книга и посвети на наученото от Джон Кехоу. Нина пък прекарва живота си като съпруга на турски бизнесмен. И двете не спират да пеят и до днес, но се изявяват в народната музика. 

За много от изпълнителите, които превърнаха чалгата във феномен, в момента не може да се намери никаква информация. Как изглеждат те към днешна дата, с какво се занимават и как се е променил животът им.. отговорите на всички тези въпроси остават мираж. 

Примери за това са група "Пантерите", които изгряха през 1999 година. Те бяха четири момичета – Доби, Ани, Ели и Лили. Певиците са родом от Хасково. Групата се задържа в този състав до 2001. Тогава Лили напуска за кратко групата поради бременност. Ани напуска групата след скандал, а на нейно място идва Бори. През 2002 групата окончателно се разпада.

Техен патент са.. Малките пантери.

От групите, популярност добиха още "88".  Момичетата Дени, Силви, Веси и Джени започват с певческата си кариера през 2003 година, а през 2007 прекратяват договора си с 'Пайнер'.

В списъка на забравените фолк звезди попадат още Деси, която изпя големият хит "Иди си", както и вечната балада "Отиваш си", в дует с Тони Стораро. 

Тя е омъжена за бизнесмена Христо Ковачки, от когото има дъщеря Александра и син Христо Ковачки-младши.

Завършваме със Силвия, която е родена на 1 април 1978 г. в град Раднево, Старозагорско. Нейна запазена марка са песните „Страхотна жена“, „Дамата в червено“, „Среща с Казанова“, „Просякиня“, „Сбогом любов“ и други.

На 9 август 2003 г. се ражда дъщеря ѝ Изабел. Грижите покрай нея я принуждават да прекрати за малко звездната си кариера, но прави няколко хита. Само няколко месеца след раждането на Изабел Силвия се развежда. През 2004 г. Силвия се завръща на сцената. 

В списъка попадат още имената на ретро легендите Марко и Снежина, Томи Чинчири, Бойка Дангова, Илиян Михов-Баровеца, Ростислава, Марияна и Виктория, Вероника, Валентина с нейното "Хей,войниче" и още много други.