Перничанката Рая Максимова се превърна в най-красивото лице на фестивала за маскарадни игри "Сурва" 2019. Снимките на 16-годишното момиче с костюм от агнешка кожа станаха хит в социалните мрежи.

„Участвам в "Сурва" от около 10 години. Честно казано, съм доста изненадана, че привлякох такова внимание с участието си. Не се чувствам различно от това, че хората са ме определили за лицето на фестивала, но съм много благодарна. Емоцията, когато облечеш костюма и чуеш звука на звънците, e неописуема! Чувството не може да се опише, то трябва да се изпита. "Сурва" ми носи голямо щастие", заяви Рая пред "България днес".


От 25 до 27 януари в Перник се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва". Събитието е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Участници във фестивала имаше от всички етнографски райони на България, както и от 19 чужди държави. Тази година "Сурва" успя да събере над 7 500 души, което е своебразен рекорд. Над 250 000 дойдоха да видят карнавала, а като най-красива от участниците се отличи Рая Максимова.


Кукерският костюм на Рая е изработен от дядо й Димитър Ангелов. Той е от агнешка кожа, опинците са от свинска, а маската е направена от животински кожи, рога и дървен материал. Теглото му е 25кг. Красавицата признава, че първоначално й било лесно да го носи, но по-късно започнал да й натежава. Споделя, че в тяхната група има и по-малки кукери. Брат й, който е на 10 години и още няколко деца на по 8. Споделя, че техният дядо ги е запалил по "Сурва".

 

Рая и половинката й Илиян

"Искам да кажа на всички българи да продължават да пазят и да възраждат българските традиции и обичаи, защото ако ние не го правим, няма кой. Това са едни уникални традиции, които показват на какво е способен нашият народ. Пазете българското!", завършва Рая.