Радка Булман спечели MasterChef България. Голямата награда е 100 000 лева.

Тя успя да убеди Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу, че е най-достойна за победата.

За наградата се бориха още Лора Капустина и Николай Бойков.

Преди старта на първи кръг 26-годишната Лора от Добрич даде заявка, че ще "разведе журито из България" с менюто си. За предястието си тя почерпи вдъхновение от Добруджа и опита да смае журито с филе от калкан и алтернативна картофена салата. Рибата й обаче се оказа недобре сготвена.

Радка, която е участникът в този сезон попадал най-много на елиминации и готвила цели 45 пъти, също представи чиния с дъх на морска сол. Тя приготви миди Сен Жак с панакота от бели аспержи. Журито е категорично, че тя е израснала много от старта на кулинарната надпревара.

Николай, който наскоро е завършил медицина, обяви, че ще срещне науката с изкуството. 24-годишният младеж от Враца взе смело решение – да използва продукти, които хората са свикнали да изхвърлят или не познават, а презентацията му беше "сателитна". В чинията му имаше дроб, момица и риба. Журито прецени, че като цяло идеята му е много интересна, но трите вкуса не си подхождат един с друг.

За основно Радка заложи на еленско бон филе и канапе от пащърнак със сотирани гъби, а изненадата й в чинията беше пържен мъх от бор. При поднасянето тя опуши ястието с дървени стърготини и добави трюфел.

"Презентацията ти е умопомрачаваща. Това е пиршество за моите сетива", категорична бе шеф Роу. Шеф Токев намери ястието достойно за ресторант със звезда "Мишелин", а шеф Михалчев също не спести комплиментите си.

Лора трансформира рецепта за гювеч от родния си край в модерно ястие – свински врат върху канапе от карамелизирани ябълки и крем от ядка на кайсия с конфитюр от сини сливи. Шеф Силвена Роу определи ястието за "най-добрата солена чиния" на Лора за цялото състезание.

Николай  пък се спря на агнешко бон филе и агнешки мозък, глазиран във ферментирали боровинки, гарнирани с пюре от бланширана коприва.

Десертът, с който Лора реши да завърши менюто си, е грис халва с биволско мляко и българска роза. Николай избра да приготви ганаш от манатарки и черен шоколад, сладолед с рози, пуканки от свинска кожа и пукащи бонбони от кисело мляко. Радка продължи с темата си "Земя" и направи "вулкан от шоколадови бонбони" с няколко различни вкуса.

"Мечтите се сбъдват, хора! Вземете си мечтата в ръце и дайте газ! Вижте какво направи една домакиня!", каза новият MasterChef на България.

Снимка: bTV