Редица знаменитости изказаха своята почит към загиналия в катастрофа с хеликоптер Коби Брайънт и една от дъщеричките му - 13-годишната Джиана. На борда на летателната машина са били общо девет души и оцелели няма.

Много известни личности, както в България, така и по света изказаха съболезнования за семейството и близките на легендарния спортист. Сред тях са Христо Стоичков и Ивет Лалова, които също отдадоха почит към великия Коби.

"RIP, Legend", написа Ивет Лалова.

Легендата на българския футбол Христо Стоичков също показа своята почит към Коби Брайънт, като използва Инстаграм профила си, за да изкаже своите съболезнования.

“Той бе най-харизматичният спортист в света. Почивай в мир. #8 #24”, написа Камата и добави снимка на Коби от кариерата му в ЛА Лейкърс.

Кикбоксьорът Дани Илиев, пък сподели снимка на баскетболиста на своe стори в Инстаграм. Към нея добави надпис R.I.P Legend. 

Със сторита се включиха още Николета Лозанова, която публикува в Инстаграм две снимки - една на Коби и една, на която е заедно с дъщеря си. Своята почит и съболезнования в социалните мрежи изказа и Гери-Никол.

"Много тъжно да науча тази сърцераздирателна новина за смъртта на Коби и неговата дъщеря Джиана. Коби беше истинска легенда и вдъхновение за толкова много. Изпращам своите съболезнования към неговото семейство и приятели и към семействата на всички, които загинаха в тази катастрофа. RIP Legend", написа Кристиано Роналдо.

"Ужасна новина днес. Трагична смърт на един от най-великите спортисти в света. Коби Брайънт, неговата дъщеря Джиана и останалите пътници. Моите съболезнования на неговата съпруга и семейството му. Аз съм в шок", сподели Рафаел Надал.

Сърцето ми наистина скърби от новината днес. Коби беше страхотен ментор и приятел. Няма достатъчно думи, с които да изразя най-дълбоките си симпатии към семейството на Брайънт и всяко семейство, страдащо от тази трагедия.

"Бог да благослови теб и твоята Джиана. Благодаря ти, че беше до мен и вдъхновяваш целия свят. Благодаря ти, че показахте на всички нас спортистите как да се състезаваме и уважаваме спорта. Благодаря ти за голямото наследство, което оставите след себе си за нас. Никога няма да забравя усмивката ти, разпространяваща положителна енергия навсякъде, където и да отидеш. Ти и дъщеря ти ще живеете вечно в сърцата ни. Почивай в мир, приятел. Обичам те!“, написа Новак Джокович.

Съсипан съм да науча новината, че моят приятел Коби Брайънт е починал. Молитвите ми са с неговата съпруга Ванеса и с децата му, както и с цялото семейство на Лейкърс”, добави Денис Родман.

Сърцето ми се къса от тази новина, ти бе истинска легенда и истински приятел. Почивай в мир Коби Брайънт. Моите мисли са със семейството и децата му”, сподели тъгата си Тони Паркър.

По дяволите, почивай в мир, Коби”, лаконичен бе Тим Дънкан.

Целият свят скърби за легендата Коби БрайънтБаскетболната икона загина в катастрофа с частния си хеликоптер снощи, заедно с една от дъщерите си

Вече е ясна и причината, довела до трагичния инцидент. Времето в Лос Анджелис е било изключително мъгливо и дори хеликоптерите и другите машини на полицията не са били във въздуха именно поради неблагоприятните условия.

Хеликоптерът се е сблъскал с метеорологичните проблеми над зоологическата градина на града. Той е обиколил този район поне 6 пъти на много малка надморска височина - около 875 фута, като може би пилотът е чакал мъглата да се изчисти. Той се свързал с контролната кула на летище Бърбанк и там са били наясно, че машината обикаля около 15 минути. В крайна сметка хеликоптерът се е насочил на север над магистрала 118, преди да завие на запад, и започне да лети над магистралата 101 около Уудланд Хилс, Калифорния.

По-късно те се натъкват на още по-сериозна и тежка мъгла и хеликоптерът завива на юг. Това е било критично решение, защото са се насочили към планински район. Пилотът внезапно и бързо се изкачил от около 1200 фута до 2000 фута. Малко след това се случва и трагедията, при която хеликоптерът катастрофира в хълм и се запали.

Агенция "Асошиейтед Прес" съобщава, позовавайки се на роднини, че в трагедията живота си са загубили още Джон Алтобели, главен треньор на местния отбор по бейзбол, съпругата му Кери и дъщеря им Алиса, която играела в един и същи отбор с дъщерята на Брайънт. Сред жертвите е и треньорката на калифорнийския баскетболен отбор за момичета Кристина Маузер.