Около 200 хиляди души имат повод да почерпят за името си на Гергьовден, сочат данни на НСИ. На този празник агнешкото месо е задължителен елемент от трапезата на всяко едно семейство, а повечето именници предпочитат домашната обстановка и компанията на най-близките си.

Фолк певицата Гергана сподели пред екипа ни, че по традиция тя и семейството й рано сутринта отиват в манастира "Свети Георги", който се намира в село Говедарци. След което се събират с баща й, който също е именник и семейството на сестра й, в домашна обстановка. 

"Баща ми и зет ми също са именници. Един много хубав празник, всяка година по традиция сме цялото семейство заедно", сподели Гергана пред TrafficNews.

Един от най-добрите ММА бойци Георги Валентинов пък сподели, че е единствен в родата с името Георги.

"Естествено, всяка година отбелязвам Гергьовден. Този път ще бъда с приятели в София. Ще празнувам в някое заведение, взел съм агнешко, ще спазим традициите и за трапезата", каза той пред TrafficNews.

Снимка : личен архив

Популярният водещ на рубриката "На твоя страна" по Нова телевизия Георги Георгиев също спазва традициите с трапезата на празника.

Дядото на водещия също се казва Георги и всяка година те празнуват в домашна обстановка с близки. 

Снимка : личен архив

"Събираме се във вила край Благоевград с голяма компания приятели и роднини. Великден, Коледа и Гергьовден са ми любимите празници. Винаги държа да бъда с дядо Георги старши и да празнуваме заедно", сподели водещият на "На твоя страна". 

Друг популярен у нас именник - Гого Лозанов каза пред екипа ни, че не обича всяка година да отбелязва поводите с шумни тържества, но естествено ще бъде с най-близките си в къщата им във Връбница. Българският експерт по медии и журналистика каза, че съпругата му Галя също празнува днес. 

Снимка : личен архив

"Тази година няма да е шумно тържество, защото миналата година навърших 60 години и тогава отбелязах юбилея ми заедно с именния ми ден. Дядо ми носеше името Георги, след него и аз. Така някакси Гергьовден е като патронен празник на фамилията. Събираме се роднини на по чаша вино и агнешко, разбира се и си спомняме миналото на фамилията ни, която е по тези земи от повече от столетие", каза Лозанов пред TrafficNews.

Пeвецът Георги Христов, който е кръстен на своя чичо споделя, че не спазва определена традиция на този ден и винаги предпочита да импровизира. 

 и 

Дясната ръка на Слави Трифонов- Годжи, пък ще трябва да работи на празника, издадоха колеги на бас китариста на „Ку-Ку Бенд“ . Той има участие на фестивала „Банкя мези“, но няма да се посрачи и ще гости с агнешко цялата банда.