Гласът на Конушенския оркестър Благой Манчев отпразнува своя рожден ден с мило семейно тържество. На 19 февруари, народният изпълнител навърши 67 години и сподели снимки с любимия си внук, заедно с когото духнаха свещичките на празничната торта. 

Блажко е най-голямата му гордост и освен, че носи неговото име, по всички си личи, че е наследил и големия талант на дядо си. Той вече умее да свири на акордеон и знае всички по-известни песни на Конушенския оркестър.

Известен с благия си характер и добро сърце, талантливият акордеонист и певец и този път не пропусна да поздрави всички свои приятели с песента "Зачу се Тота, прочу се" на народната певица Недялка Керановав, знак на благодарност за хубавите пожелания, които е получил. 

Акордеонист, Певец, Педагог. . . вече 50 години Благой Манчев е солист в Конушенския Народен Оркестър с ръководител Никола Илиев кларинетист.

Той е роден на 19 февруари 1952 година в с. Конуш, Асеновградско. Израснал е в среда на талантливи музиканти. Много от песните, които научава в детските си години, са от родителите му - Костадин и Марийка Манчеви. Наследява и красиви тракийски песни от възрастни хора от родното село на съпругата си Любка, където най-късото хоро е продължавало три часа.

Завършва СМУ гр.Пловдив с валтхорна през 1966г. Продължава образованието си в Музикалната академия гр.Пловдив, която завършва през 1978г., също с валдхорна в класа на Стоян Караиванов.

От 1977г. свири и пее в Конушенския народен оркестър с ръководител Никола Илиев, също роден в с. Конуш. В края на 70-те години прави първите си записи в Радио Пловдив на красиви тракийски песни, които се запяват по сватби , тържества и събори - " Стоян през гора вървеше ", "Абре,Георги, чобан Георги", "Откак сме се залюбили", "Сестро, Калино, Калинке", "Стойчо Стойна дума" и много други.

 

Има записи в дует с Янка Иванова,Таня Досева и Георги Гогов. Много песни е научил от Иван Симеонов от с. Стоево, Асеновградско. Преподавател е по народна музика в СОУ "Кирил и Методий" - Пловдив и корепетитор на танцов състав „Седенчица“ с ръководител Нели Карабахчиева.