Остават по-малко от два месеца до Нова година, като на теория има достатъчно време до празника, но на практика всички без планове вече са в графата „резервация в последния момент“. Голяма част от офертите са разграбени още от септември, екскурзиите са планувани, вечерите в ресторанти също. Въпреки това сайтовете за оферти все още бълват предложения за закъснелите празнуващи.

Избор има, така че дори все още да нямате планове, не се отчайвате – все още може да намерите и вашето предложение. През последните години най-примамливите оферти идват от съседните ни държави, като тази година не прави изключение от тази мода. И най-малкото населено място в Сърбия и Македония се надпреварва да привлече нашенци, било то за няколко дни или дори само за една вечеря.

Голям е напливът от туристи към Истанбул, както и към Гърция и Румъния, които също остават предпочитани дестинации. За по-големите ентусиасти има и достатъчно оферти за Черна гора, Босна и Херцеговина, та дори и Албания. Цените варират в зависимост от звездите на хотела и броя нощувки, а по-евтините оферти, често имат една уловка – не включват празничната вечеря, която понякога излиза и колкото самата екскурзия. Та, спокойно можем да обобщим, че и тази година на мода за новогодишната нощ остават Балканите. И как няма да е така, като много често екскурзия до Истанбул с включени всички екстри излиза по-евтино от три нощувки в Банско, Пампорово или Велинград.  

Много често обаче правим грешката да предпочетем някое сръбско или македонско село, което ни примамва с ниски цени, а накрая оставаме разочаровани, тъй като условията не са това, което сме очаквали, и се оказваме по средата на някоя пустош – нещо, което можем да намерим и по нашите земи и да си спестим няколко часовия път. Истината е, че сме били изкушени от факта, че офертата е в друга държава и затова и сме я предпочели. Друго си е да се тагнеш в Македония или Сърбия, не е като да отидеш във врачанско село. А истината се оказва, че въпросното населено място може да по-занемарено, дори и от най-изоставеното село в околията на Враца... но във фейсбук изглежда по различен начин.

Ето и кратък разбор на останалите оферти за балканските държави из интернет за новогодишната нощ, като започваме от най-евтините:

Едни от най-евтините оферти, които намираме, са за сръбския град Димитровград, или по-познат у нас като Цариброд. Примерна такава оферта е за 109 лева, като това включва една нощувка и транспорт. Като бонус може да разгледате Пирот и Суковския манастир. Уловката е, че трябва да се заплати допълнително 80 лева за вечеря за празника, както и 5 евро магистрални такси. Или да си носите сандвичи от дома и да си празнувате в хотелската стая… Сръбският Димитровград е предпочитана дестинация, тъй като е един от най-близките градове до границата. Разстоянието между Цариброд и Пловдив е 216 км и отнема около 3 часа пътуване с автомобил.

А ако искате да минете възможно най-евтино и да сте в чужбина – има и друг вариант за вас – екскурзия без нощувка. Варианти за това има доста. Една от тях е например вечеря в Пирот. 119 лева струва вечерята в ресторанта, която включва богато меню и неограничено количество алкохол, но само местен (т.е. само вино и ракия). Това е вариантът, ако ще пътувате с личен автомобил, ако искате да се възползвате от организиран транспорт, трябва да си платите още 25 лева. Тръгването е в 18.30 часа от София, а в обратната посока в 4 часа сутринта.

Ще имате достатъчно време да се насладите на сръбската ракия, а след това и на пътуването в автобуса… и то ще бъде забавно. Подобни варианти има и за Македония, като например за „Парк Гиновци“, там обаче тръгването е малко по-рано още в 14.30 часа и ще получите бонус – разходка в Крива Паланка.

Следващите най-изгодни оферти са за Истанбул. Две нощувки в хотели 2 или 3 звезди със закуски и посещение в Одрин и Чорлу ще ви излезе около 110-130 лева. При всички случаи ще трябва да си доплатите още 20 евро пътни такси, както и за похапване. Едно от допълнителните предложения за вечеря например е на яхта по Босфора с шоу програма, това ще ви струва от 135-155 лева. Цените в ресторантите също варират около тази сума, все пак е Нова година.

Офертите за Истанбул могат да се покачат и двойно, като това зависи от различните хотели, в които ще бъдете настанени.

Продължаваме със следващите „най-изгодни“ останали оферти. Ако искате да прекарате празника в сръбския Крагуевац и да разгледате Ниш, ще трябва да си платите 145 лева, като тук отново не се включва цената на вечерята на 31 декември, а тя е на скромната цена от 50 евро… Тази цена е за 2 нощувки в тризвезден хотел, за другата вечеря ще трябва да платите 25 евро. Така с проста сметка – 250 лева ще струват двете вечери, като го сметнеш за двама, стават 500, като сложим и допълнителните разходи излиза, че дори в евтин вариант една семейна двойка няма как да плати по-малко от 600 лева за две вечери, и то за хотел 3 звезди.

Следващата предпочитана дестинация е Букурещ. Отново две нощувки в румънската столица и закуски ще ви струва 155 лева, като тук хотелът е 4 звезди. Доплащанията обаче са малко повече – таксите за магистралите ще ви струват 18 евро, а ще трябва да платите и „градска такса за хотели“, която е 8 евро. Празничната вечеря пък е 80 евро.

Като теглим чертата, излиза, че най-евтиният вариант за Букурещ за един човек е 367 лева, при това само с две закуски и вечеря.

По-скъпо ще ви излезе да посрещнете 2019 година в столиците Скопие и Белград. Тук офертите варират около 160 лева, като в някои случаи тази цена е само за две нощувки – транспортът и храната са от вас…

Такива са и офертите за Гърция – най-евтино е в Кавала. Като за две нощувки с хотел две звезди ще трябва да платите 159 лева, а за празнична вечеря – 40 евро. Офертите за гръцкия град са изключително много и той се нарежда сред една от най-предпочитаните дестинации заради близкото разстояние. Все пак защо да биете път до Закинтос, като дори няма да се топнете в морето. Въпреки това не липсват оферти и за по-отдалечените кътчета в Гърция.


3 нощувки в хотел четири звезди в Солун, плюс гала вечеря ще ви струва 220 лева, транспортът обаче е ваша грижа. Оферта със същите условия, но на Олимпийската Ривиера може да се намери за 247 лева. Изгодни предложения идват и от съседна Турция, където отново залагат на All Inclusive. 3 нощувки в Кушадасъ в петзвезден лукс ще ви струва 305 лева.

Екскурзиите до малко по-далечните Черна гора и Дубровник са около 350 лева – 3 нощувки, закуски, транспорт и вечери. Около 380 пък ще ви струват 3 нощувки в хотел четири звезди, плюс храна и транспорт в Босна и Херциговина. За сравнение при същите условия у нас се предлага новогодишно преживяване в Огняново, само че без транспорт.

 

Та като започнем да смятаме всички разходи, добавяме и всичко пропуснато от туроператора, излиза, че е по-добре да си останем у нас на дивана или да се насладим на празничната заря на площада, а само два дни по-късно да отидем на същата екскурзия, но двойно по-евтина.

Честита Нова година!