През месеците март и април, с напълно свободен вход, в Plovdiv Plaza Mall, гостува изложбата "Изобретенията". Тя ни превежда по интересен и завладяващ начин през едни от най-важните изобретения в човешката цивилизация. Чрез игрови интерактивни модули, ни разкрива процеса на откривателството, а децата влизат в ролята на истински изобретатели.

Благодарение на изложбата любознателните малчугани ще изпробват нови идеи, ще се усъвършенстват и няма да се страхуват, че ще сгрешат. Именно грешките и провалите са част от пътя към успеха, коментират организаторите. 

"Изобретенията" представя сензационни открития от IX и XX век, които ще запомним като едни от най-популярните изобретения, променили завинаги света ни. Посетителите на изложбата в Пловдив Плаза Мол ще научат как са били създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат и други. Ще разберат всичко за балона с горещ въздух, слинкито или задвижваните от човешка сила автомобили. 

Знаете ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? Ще Ви подскажем: много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал телефон и случайно ли е открит телевизорът? Отговора на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Изобретенията”. Доказателство, че откривателският дух може да бъде част от света на децата е историята на Фило Фарнсуърт, чиято идея за създаването на телевизор се появила още на 15-годишна възраст. Докато гледал лехите в едно поле, той се замислил дали не е възможно всяка картина да се раздели на ивица светлина и да се изпрати по електронен път. След шест години упорит труд през 1927г., първият телевизионен образ бил изпратен от студиото му в Сан Франциско. Интерактивната изложба предлага на децата и любопитните възрастни да изследват и да опитат различен подход в света на изобретенията. Напълно безплатно, посетителите могат да опитат да изпратят телеграма с морзовия апарат на Александър Бел, чийто открития имат сериозно присъствие в изложбата. Благодарение на друго негово изобретение - фоноаутографа,  можете буквално да видите цветовете на вълните, които се образуват в следствие на трептенията. 

Кой не е мечтал да бъде велик откривател или голям изобретател? Заповядайте в Plovdiv Plaza Mall и превърнете деня си в научно приключение, изпробвайте открития, експериментирайте смело с изложбата "Изобретенията ". Тя е разположена на ниво 2, релакс зоната до тераса юг и е със свободен вход.