Колко да е голям, какъв тип да е, каква марка, а също и колко да струва – въпросите, на които трябва да си отговорите преди покупката на нов телевизор понякога изглеждат твърде много. Затова ще ви помогнем, като ви разкажем малко повече за видовете екрани и характеристиките им – сигурни сме, че това ще ви помогне да изберете най-доброто за вас.

Размерът на екрана

Преди да започнете да избирате, премерете мястото, където искате да сложите телевизора. Тук е важно да напомним, че размерите на екраните се обозначават в инчове като се мери диагоналът им, така че потърсете информация за габаритите на телевизора.

Важно е да имате предвид и разстоянието, от което ще гледате телевизия. Например телевизор 24 инча може да се гледа от разстояние около 2 метра, а за 55-инчов телевизор ще ви е нужно разстояние от поне 2,5 метра.

Резолюция

Резолюцията ще ви покаже с колко самостоятелни точки (пиксела) се изгражда картината на екрана. Колкото по-голяма е тя, толкова по-детайлна и ясна картина ще виждате. Минималната резолюция днес е HD Ready, която има 720 пиксела. По-добре е да изберете FULL HD или 1080 пиксела. Най-добрата резолюция е 8К, но тъй като все още са броени моделите, които могат да я предложат, 4К разделителната способност остава лидер на пазара.

Тип на екрана

Типовете на екрана представляват различни технологии за създаване на изображението. LCD дисплеите работят с течни кристали, през които преминава светлина, а те я оцветяват и така създават картина

LED телевизорите са най-разпространени на пазара в момента. Имат добро качество на картината и можете да ги намерите в разнообразни размери и цени.

QLED екраните работят с квантови точки, с които могат да създават точни интензивни цветове и ярка картина.

Последната технология засега е OLED – тя може да постигне перфектен контраст заради дълбокото черно.

Контраст на екрана

Ако търсите възможно най-добрия контраст за телевизора си, огледайте се за OLED дисплей – ще получите детайлна и реалистична картина с живи цветове. Много добър контраст може да ви предложи и QLED технологията.

Яркост

Ако телевизорът ви ще стои в много светла стая или близо до прозореца, препоръчително е да има високи нива на яркост. Такива нива могат да се постигнат от LED и OLED телевизори, които работят добре при всякакво осветяване. За затъмнени стаи и усещане като в кино препоръчваме OLED телевизори.

Зрителен ъгъл

За да виждате добре телевизора от всяка точка на стаята, изберете модел с възможно най-голям зрителен ъгъл.