Враждата между котки и кучета е световноизвестна и мнозина смятат, че двата вида не могат да се разбират, защото са твърде различни. Прочетете по-нататък, за да узнаете причините за това да не се харесват като цяло и разберете заедно с Purina дали е възможно да бъдат приятели.

Враждата между кучета и котки е известна по целия свят. Описвана е многократно в карикатури и филми. Вероятно сте чували и израза „карат се като куче и котка“. Много хора смятат, че двата вида не могат да се разбират и че това е поради простата причина, че са твърде различни едни от други, тъй като кучетата са буйни и пълни с енергия, докато котките са самостоятелни същества, които предпочитат тишината и спокойствието. Но каква е действителната причина за сблъсъка между тях и, по-важното – могат ли някога да се разберат? Прочетете по-нататък, за да откриете възможността за приятелство между кучета и котки и да разберете причините за това характерите им обикновено да са в сблъсък.

Смесени послания

Въпреки че понякога противоположностите се привличат, не изглежда това да важи за кучетата и котките. Основното нещо, което пречи на хармоничното приятелство между тях, е, че езикът на тялото на кучето и този на котката често означават нещо различно. При кучетата високо вдигнати глава и опашка означават, че предизвикват другия индивид, докато при котките това често е сигнал, че искат да се сприятелят. Махане с опашка също означава противоположни неща при двата вида. Размахването на опашката напред-назад може да означава щастливо и ентусиазирано куче, но и много ядосана котка. Понеже езикът на тялото им е толкова различен, те често тълкуват погрешно поведението едни на други, резултатът от което са много одрани носове и уплашени и объркани кучета и котки. Това обаче не означава, че са несъвместими по природа, просто трябва да бъдат запознати внимателно в среда, в която да могат да свикнат с различията си. 

И така, как да помогнете на кучето и котката си да си станат приятели?Първите впечатления са изключително важни. За да станат вашите куче и котка приятели, номерът е да ги запознаете по правилния начин. По природа котките не са склонни да прощават и едва ли ще дадат втори шанс на ситуацията, ако нещата тръгнат на зле, затова е много важно първата среща да мине леко. Не бързайте със запознаването и им дайте възможност да усетят миризмата на другия, преди да се срещнат, като използвате легло или нещо друго, което често използват. Това ще им позволи да се запознаят и да свикнат един с друг малко по-малко и ще направи първата среща помежду им по-малко стресираща и за двете страни. 

По-лесно е, когато си млад

Много по-вероятно е кучета и котки да станат приятели за цял живот, ако се запознаят в самото начало, защото тогава могат да пораснат заедно и да се научат как другия би искал да се държат, докато все още опознават света около себе си. Много по-вероятно е да са отворени към приятелство, когато са малки, тъй като териториалното поведение и традиционните инстинкти за страх все още не са имали възможност да се проявят. 

Запознаване на по-възрастни кучета и котки

Ако ще запознавате по-възрастни куче и котка, има няколко неща, които можете да пробвате, за да направите ситуацията по-малко стресираща и за двете животни. Първо, уверете се, че сте осигурили безопасно място за котката, където да може да избяга, като кутия или иглу на високо място, където кучето ви не може да я достигне. Това ще ѝ даде вариант за тихо пространство и възможност да се движи, без опасност да бъде прихваната от кучето. Кучетата са известни с бурния си нрав, което може да е в повече за вашата котка, затова такива тихи зони може да помогнат котката ви да бъде много по-отворена към това да се сприятелят. Също така е от съществено значение да се уверите, че кучето се е упражнявало достатъчно, тъй като възбудено и пълно с енергия куче е много по-вероятно да подгони и притеснява котка, отколкото ако е изморено от разходката. Уверете се, че редовно им осигурявате упражнения и не забравяйте да включите и много време за игри с кучето в графика си, особено в началото на процеса. 

Има ли определени породи кучета, които се разбират добре с котки?

Обикновено не е добра идея да разчитате на определена порода, която да се разбира добре с котки, защото това силно зависи от характера и природата на всяко едно от животните. Нервна, плаха котка няма да е подходяща за лесно възбудимо куче от каквато и да е порода. Понякога може просто да са твърде различни и ако случаят е такъв и им е трудно да съжителстват, не насилвайте нещата. Осигурете достатъчно пространство и на двете животни да живеят всяко своя живот и се уверете, че всеки има собствено място, където могат да ходят, за да се избягват. Помнете, че това отнема време и приятелството между куче и котка няма да се получи за един ден. Най-важно е създаването на добри първи впечатления и това да им дадете достатъчно време да свикнат. 

За още важна информация за разбиране на поведението на кучетата разгледайте нашия център със съдържание, пълен с полезни ръководства и съвети.