Интернет предлага множество развлечения, което поставя днешните интимни връзки на сериозно изпитание. Терминът „микроизневяра“ възникна именно поради съществуването на онлайн средата, в която чатенето напосоки и публикуването на съблазнителни фотоси става ежеминутно и изключително лесно. Момичета, изглеждащи като секс кукли от Passion.bg, дебнат на всеки ъгъл в социалните мрежи, но кога границата при комуникацията с тях е пресечена?

 

И макар предимно да се твърди, че микроизмамата е по-скоро сиво действие, отколкото черно, този префинен метод на гледане встрани е проблем. Микро, т.е. миниатюрно – тази представка не бива да ви заблуждава.

 

Не, микроизневярата НЕ Е безобидна!

 

Изобщо, щом в думата има „изневяра“, няма как да описва нещо безвредно. Да изневериш не е само физическо престъпление спрямо любимия човек. Неверността започва на психическо, емоционално ниво и оправданията от типа на „аз само си пиша с нея, не сме спали заедно, не сме правили секс…“ нямат тежест пред измамения. Защото:

 

  • вниманието към другия, което би трябвало да е към своята половинка – това вече е отклонение;
  • мислите, фантазиите за другия в интимен план, дори да са нереалистични, също са осъдителни, ако остават тайна за постоянния партньор.

 

И което е най-честият финал – крачката от микро към макро е съвсем нищожна…

 

Във всички случаи на микроизневяра става дума за проблем във взаимоотношенията между двамата. Двойката е в криза и в резултат на нея единият обръща поглед към твърде достъпния интернет, изобилстващ от най-различно съдържание.

 

Но една онлайн комуникация, която има подтекст на флирт или е откровен такъв, си е вид предателство към любимия и определено действа разрушително на връзката. Тя категорично може да бъде удар по достойнството на другия.

 

 

Как да се определи кои действия са микроизневяра?

 

Отговорът на този въпрос е по-прост, отколкото се предполага: комуникация онлайн, която наранява другия във връзката, е микроизневяра. Вниманието, давано на странични лица вместо на любимия/любимата, определено действа унизително и унищожително на любовта. Може би щракването на един лайк на сексапилен представител на противоположния пол за вас е без умисъл, но ако често го правите, това никак няма да се отрази добре на партньора ви. И не, не е ОК, ако си чатите с колежка прекалено дълго време, докато половинката ви готви за вас и се грижи за вашето дете например.

 

„Но аз само гледам, не може ли, забранено ли е???“

 

Тази реакция от страна на микроизневеряващия е честа. Разбира се, че „може“, но дали е „редно“? Дали това не комплексира човека до вас, дали не отдавате прекалено внимание на стегнатите тела на екрана, които – между другото – може и да не са реални?

 

Изводът е ясен: това често „гледане“ не е безобидно, защото вече вмъква вируса на изневярата, а тя започва от ума. Въпреки че микроизневярата не означава непременно, че със сигурност ще се впуснете в плътска афера, тя може да ескалира много бързо, особено ако предлага дискретност и липса на ангажираност…

 

Какво да правя, ако хвана партньора си в микроизневяра?

 

Говорете пряко! Поставете картите на масата и директно, ясно му/ѝ кажете какво не ви харесва и как се чувствате. Психолозите твърдят, че положителният ефект от микроизневярата е подобрение във връзката поради последвалото изясняване на взаимоотношенията, които биха могли да я стабилизират. И все пак – избягвайте да изневерявате „микро“, ако държите на половинката си. Съветваме ви да разнообразите и вашия сексуален живот с играчки за възрастни например от Dildo.bg, за да не оставите нужда във вашия партньор за другия мисли.