Мотофрезите са чудесна градинска техника, която идва на помощ на всеки един градинар. Опитните земеделци знаят, че е необходимо два пъти в годината земята да бъде обработвана. Основното приложение на мотофрезите е разкопаване на почвата преди садене, както и за обработката на земята през есента.

Благодарение на този тип градински уреди вие ще можете много лесно да се погрижите за вашата градина. Но за целта е важно да имате и правилната мотофреза. Ако за първи път ви предстои да си купувате такъв тип техника, то със сигурност имате много въпроси относно това какво е важно да се вземе предвид при избора на мотофрези.

В тази статия сме ви приготвили няколко важни неща, на които да обърнете внимание, когато избирате мотофреза за вашата градина.

Мощност

Мощността на двигателя на мотофрезите е една от главните и най-важни характеристики, които да гледате при избора им. Това с каква мощност да бъде мотофрезата е свързана основно с размера на площта и вида на почвата, които ще бъдат обработвани.

Ако целта ви е да обработвате оранжерии или домашни градини, които не са с голяма площ и самата почва е мека,то не са ви необходими мотофрези с голяма мощност. В този случай машина с мощност между 3.5 к.с и 5 к.с. би ви свършила чудесна работа. 

В случай, че почвата ви е по-глинеста, необходимо е да обработвате по-големи площи или пък ви е необходима за оран, браздене и други такива дейности, то за вас биха били по-подходящи мотофрези, които са с по-голяма мощност, средно в порядъка от 5 к.с. до 7.5 к.с. 

При условие, че почвата е много по-плътна, твърда, трудна за обработване или площите са големи, то е добре да насочите вниманието си към мотофрези с мощност между 8 к.с. и 12 к.с.

Размер на обработваема площ

Вторият важен критерий, когато избирате мотофрези е да обърнете внимание размера на обработваемата площ. Той е свързан с широчината и дълбочината, които дадена машина може да обработи. Мотофрезите, които имат по-голяма широчина, имат по-висока производителност и са чудесно решение при нужда от обработка на големи площи.

Това с каква дълбочина и широчина ще бъде избраната от вас мотофреза е изцяло свързано с размерите на вашата градина и целите на ползване на техниката. Ако почвата ви е малка и лесна за обработване, то няма нужда да залагате на големи и мощни мотофрези, тъй като това влияе и на цената на техниката.

Скорост

Друга важна характеристика е скоростта на мотофрезите. Сред различните модели, които ще намерите на пазара има такива, които са с една или две предни скорости. Като цяло, тези, които предлагат две скорости дават възможност за по-голям контрол при обработка на почвата. Но изборът е свързан изцяло с целите на използване на машината.

Когато говорим за скорости, е важно да се отбележи, че има и модели, които са със задна скорост. Препоръките ни са да се спирате на точно такива модели мотофрези, тъй като наличието на задна скорост ви дава по-голяма възможност за маневриране, както и да можете лесно да изкарате машината в случай, че заседне.

Тегло

Теглото е друг фактор при избора на мотофрези. Тук главно има значение това кой ще използва машината. По-тежките мотофрези по-трудно се управляват, съответно по-леките са по-удобни за използване и по-лесно се работи с тях.

Вид на захранване

Мотофрезите биват три вида -  електрически, бензинови и акумулаторни. Основната разлика между трите вида е в тяхната мощност. Ако е необходимо да обработвате малки почви, които са и меки, то електрическата мотофреза би била подходяща за вас. Тя е много по-лека и е подходяща за използване дори и от жени.

И все пак, ако почвата във вашата градина е твърда и трудна за разораване, то е добре да насочите вниманието си към по-мощни мотофрези, каквито са бензиновите и акумулаторните. Те са много по-тежки, но лесно ще се справят с този тип почви, а и ще можете много повече да ги натоварвате.

Гаранция

И не на последно място по важност е гаранцията на мотофрезите. Когато си избирате такава машина, е препоръчително да обърнете внимание и на гаранционния срок на машината и нейното обслужване. Добре е да има поне една година гаранционен срок, за да сте спокойни при нужда от поправка.