Светът се развива с непрестанни темпове, което освен предимства, крие недостатъци и опасности. Забързаното ежедневие води до своите рискове, независимо дали те се отнасят до вашата неприкосновеност, или чуждата, до придвижването по пътищата или собствения ви дом. За постигане на имуществено и неимуществено подсигуряване има налични методи, служещи за предпазване. 

Специалистите от Групама Застраховане споделят какво представлява застраховането, защо е подходящо сключването не само на задължителни, но и на доброволни застраховки, както и какви функции изпълняват те.

Какво представлява застраховането и защо трябва да имате застраховка?

Застраховките са начин да се подсигурите не само за вредите, причинени върху вас, а в някои случаи и за такива, чиито причинители сте самите вие. Сключвайки договор с определена застрахователна компания, вие получава спокойствие и сигурност, че при настъпване на събитие, включено в покритието на застраховката, вие ще получите обезщетение от страна на застрахователя. В замяна на тези позитиви, чието изражение може да достигне до няколкостотин хиляди лева според ситуацията, вие се задължавате да изплащате премия на дружеството, чийто размер се определя в зависимост от различни критерии и особености. 

Съществува възможност премията да бъде заплатена еднократно, както и на вноски.

Финансите, изплатени от обезщетенията, се разпределят между различните потърпевши лица, ако при настъпването на събитието има повече от един човек, който е засегнат. За рисковете, включени в обхвата на застраховката, дружеството се задължава при възникването им да се отзове и да ви изплати обезщетение, с което да покриете вашите загуби. 

Покритието на щетите, особеностите за застрахователните продукти, както и събитията, които влизат в техния обхват, се различават и зависят от самия вид застраховка. Покритието важи от момента на сключване до изтичането на нейната валидност. Договорите при застраховането се наричат полици и съдържат основни данни за застрахования. 

Специалистите от Групама застраховане ви съветват да разгледате различните предложения за сключване на застраховки и да заложите на най-добрата възможност. За целта можете да се информирате онлайн, да посетите физически офис на застрахователя или да използвате услугите на брокер.

Кой може да извършва застраховки?

За да може едно дружество да се нарича “застрахователно”, то трябва да отговаря на определени условия. Това важи и за неговите агенти, както и за брокерите, извършващи посредническа дейност. Най-важното сред тях е да има актуален лиценз, получен от Комисията по финансов надзор.

Застрахователните брокери или така наречените посредници нямат правомощията за сключване на застраховки. Те могат да открият най-добрата оферта за вас и да кореспондират със застрахователя, с който вие сключвате споразумението.

Какви видове застраховки можете да сключите?

Има предложения за различни застрахователни продукти, от които можете да се възползвате, за да се подсигурите срещу възникване на събития, носещи загуби за вас. Те могат да бъдат както задължителни, така и доброволни. Основни предложения от компаниите са:

  • гражданска отговорност на автомобилистите – тя е задължителна за всички шофьори, чиито автомобили имат регистрация. Сключва се на годишна база, застрахователната премия варира в зависимост от спецификите на колата и стажа на шофьора. Покритието ѝ се свежда до вредите, които вие можете да причините към трети лица при възникване на пътно-транспортно произшествие.;
  • здраве – здравното застраховане е сред най-предпочитаните продукти на застрахователните дружества. Включва множество предимства, от които можете да се възползвате във връзка с вашето здравословно състояние, сред които профилактични прегледи, болнична и извънболнична медицинска помощ, стоматологични услуги. Все повече компании сключват за своите служители корпоративни здравни застраховки, с които надграждат медицинските услуги, които могат да получат техните служители;
  • автокаско – тази допълнителна застраховка за автомобилистите дава сигурност за състоянието както на шофьора и пътниците, така и за състоянието на колата и щетите по нея. За разлика от ГО, тук покритията са много и в зависимост от избраните пакети могат да  включват природни бедствия, сред които градушки, бури, земетресения, повреди, причинени по време на паркирано състояние, пожари, вандализъм, кражба, грабеж, ПТП.;
  • имуществена – основната характеристики тук, явяваща се предимство, е че не е задължително да притежавате даденото имущество, за да го застраховате. Наемателите също могат да се възползват от защита от загуби чрез застраховане. Покритията, които могат да се включват в имущественото застраховане са зловредни деяния от трети лица, включително кражби, вандализъм, а също и бедствия (земетресения, бури, наводнения, градушка, обилен снеговалеж), действия, свързани с подпочвени води и разместване на земни пластове, удар от МПС. Валидна е за апартаменти, къщи, стопански и производствени сгради, селскостопански помещения.

Ще откриете още и така нареченото туристическо застраховане, което е подходящо за авантюристично настроените потребители, обичащи пътуванията, както и такива, които професията им налага посещения на различни страни. Туристическото застраховане е валидно както за български, така и за чуждестранни граждани и покрива разноски по медицински причини, вследствие на злополуки в чужди държави.