Следвайки своята политика за устойчиво развитие и целта за постигане на нулев отпечатък върху околната среда, от 1 декември Fibank (Първа инвестиционна банка) започва да заменя всички свои физически дебитни и кредитни карти с нови, изработени от напълно рециклируем материал. По този начин пластиките ще могат да бъдат изцяло преработвани и да получават нов живот, след като изтече срокът на тяхната валидност.

Освен екосъобразния материал, от който са изработени, картите ще имат и изцяло нов облик. За поредна година Fibank застава зад идеята за устойчиво развитие, посредством подпомагането на научни разработки за запазване на българските сортове плодове и зеленчуци. Ето защо и в дизайна на новите карти са преплетени изображенията на типично български сортове. По този начин банката иска да подпомогне Целите за устойчиво развитие и Плана за устойчивост на Обединените нации, в който има специален фокус върху една от 17-те цели, а именно – върху  географското биоразнообразие, водещо до намаляване на въглеродния отпечатък и вредата върху природата от използването на пестициди.

За да се постигне тази цел, във всеки един клон или офис на Първа инвестиционна банка в цялата страна, клиентите ще открият специални кутии, в които могат да оставят техните невалидни вече карти. Банката ще ги събере и предаде за сепариране изцяло за нейна сметка.

За всяка преиздадена или издадена нова карта в периода от 1 до 31 декември 2022 г., Fibank ще дари по един лев на Селскостопанската академия, с цел подпомагане на тяхната дейност.