Дъблин, Шотландия 1791 г. Един ексцентричен собственик на градски театър решава, че може да завладее умовете на своите съграждани, като им разпространи напълно несъществуваща дума и то за по-малко от 48 часа - или поне за толкова е била уговорката. Ричард Дейли, както е известно името на джентълмена, чийто маркетингов ход спокойно може да бъде изучаван в учебниците по Икономика, се хваща на бас със своите незнайни, но верни приятели, че ще измисли дума, която ще стане толкова популярна и жаргонна в речния град, че след два дни всеки ще я повтаря безцелно -  така се и случва. Мистър Дейли заръчва на група деца да нашарят стените на сградите из цялата ирландска столица, с незнайната до тогава дума Куиз (Quiz).

Историите около осъмналия в рисунки източен град се губят, но едно е ясно - Ричард Дейли спечелва не само уважението, но и парите на своите приятели, защото за по-малко от 48 часа цял Дъблин не спира да търси историята и значението на странната и появила се от нищото дума.

Днес, толкова години по-късно, думата куиз все още няма своето точно определение, но вече със сигурност се знае, че се свързва с провеждането на умствено ангажиращите ни  игри, в които най-бързите и точни отговори носят отличия за участващите. У нас манията по тези игри не е от скоро, благодарение на телевизионни предавания като “Минута е много”, “Стани богат” и “Последният печели”.

В тях куизърите смело застават пред малкия екран, за да покажат на многобройните зрители своите вещи познания по множество теми и въпроси - история, музика, химия, физика, спорт, биология, математика и още куп други сфери изпитват до краен предел възможностите на участващите, които за кратко време трябва да отговорят правилно на зададения въпрос.

Миналият уикенд обаче всички любители и професионалисти в куиз средите имаха възможността да опитат едно ново изживяване, благодарение на Теленор България и техния национален онлайн куиз “Игри на ума”. Състезанието се отличава с това, че цялото му провеждане се осъществява чрез стрийм на живо, благодарение на 5G мрежата на оператора, което означава само едно – супер качество на видеото и никакво времезакъснение за всички ползватели на мрежата от ново поколение.

Първият етап от надпреварата събра повече от 500 участници, които премериха сили в седем кръга, като всеки един от тях съдържаше по седем въпроса с различна тематика. Най-предизвикателните категории за онлайн куизърите се оказаха география и кулинария.

Този уикенд 5 декември обаче играта продължава с втори кръг където известният шоумен Николаос Цитиридис, който съчетава разнородни артистични таланти и умения с истинско майсторство в хумора, отново ще преведе участниците през дебрите на куиз състезанията. Тримата състезатели, показали най-добри резултати ще се изправят срещу многократния куиз победител Мартин Иванов, който включва в своята професионална визитка - три победи в предаването “Минута е много”, участие в “Стани богат” и феноменалните 18 поредни победи в телевизионния формат “Последният печели”.

Мартин споделя, че зад успеха в такъв тип игри, стои сериозна база от тренировки, в това число и отделяне на заслужено време за четене, слушане, гледане и търсене на любознателна информация. Това според него са и основните правила, които всеки добър куиз играч трябва да притежава, за да стигне до шампионското отличие. Той очаква на финалите да се сблъска с ожесточена конкуренция, защото куиз средите в България набират все по-голяма популярност през последните години. Победителите вече са известни, а наградите, които отнесоха у дома след първия кръг са наистина впечатляващи - iPhone 13 5G, Poco F3 5G, XIAOMI MI 11 Lite 5G и още няколко страхотни смарт джаджи, радват знаещите участници в топ 6.

Не изпускайте шанса да проследите финалните и оспорвани битки в първия по рода си национален онлайн куиз “Игри на ума”. До старта на втория кръг от състезанието, което обещава вълнуващ развой, много динамика и напрежение остават броени дни, а цялото забележително куиз събитие може да гледате тук.