Отглеждането на котки у дома, било то в къща или апартамент, може да бъде вълнуващо преживяване или истинско изпитание. 

Малко повече от 95% от гените на котките се доближават до тези на тигрите. Имат силно обоняние и еднакви поведенчески навици, като дебнене, нахвърляне на плячката и други. 

Кастрирането на котката е препоръчително, а обезпаразитяването е задължително. Така ще сте сигурни в нейното и във вашето здраве и ще я допускате до леглото си без условности. 

Помислете за семейния бюджет и решете на каква цена може да си позволите да я закупите. Изберете ѝ име, цвят и възраст. Има различни породи, така че според предпочитанията ви се спрете на няколко, за да бъде по-лесно решението ви. 

Кои са 5-те топ съвета за отглеждането на котки? 

За да са здрави и щастливи, може да следвате тези съвети, които биха ви помогнали в отглеждането им: 

  1. Подстригвайте я редовно – освен че ще помогнете на котката си да не образува космени топки, по този начин ще изградите връзка помежду си и ще има нещо, което да правите заедно. Късокосместите, среднокосместите и дългокосместите видове се нуждаят от редовно четкане. То премахва образуването на сплетени косми и премахва онези, които са нарушени, като по този начин се подобрява хигиена им. Те прекарват между 2 и 6 часа на ден в почистване на козината си, така че е препоръчително да имат собствен гребен, предназначен за това. Породистите котки се нуждаят от достатъчно време за това, тъй като козините им са по-специални, много гъсти и трябва да им се обърне повече внимание. 
  2. Осигурявайте им непрекъснато прясна вода – правилната хидратация поддържа здравето им. По този начин тя и вие ще сте щастливи, а отглеждането се превръща в лекота. 
  3. Уверете се, че има място за тоалетна, пълна с пясък – вашата котка се нуждае от уединение, за да извършва нуждите си от първа необходимост. Тоалетните за котките са препоръчителни и е хубаво още преди да я вземете, да определите мястото за тази цел. 
  4. Осигурете ѝ подходяща повърхност за драскане – това е естествен процес. Редовното драскане по подходяща повърхност у дома ѝ помага да премахне старите слоеве на ноктите и да укрепи допълнително мускулатурата си. Това действие може да извършва върху стар килим, дъска, непотребен стол – все неща, които трябва да са приспособени само за нея. В специализираните магазини се предлагат и специални драскала за тази цел.
  5. Купувайте специализирана храна – хубаво е да е обогатена с витамини и да включва всички необходими вещества. Готовата храна е по-добро решение, тъй като макронутриентите, които трябва да приема, са в необходимите количества. 

Какво обичат да правят котките най-много?

Те са интелигентни и особено очарователни, и обичат доста неща. Без значение дали са малки, или големи, мъжки или женски – на челни позиции за тях е дрямката. Спят наистина много. Могат да спят дори по 20 часа на ден, без значение на колко години са и каква порода са. По този начин прекарват по-голямата част от времето си.

Обичат да са сами, докато се почистват и се дразнят от силните аромати. Така че по-добре не слагайте допълнителен ароматизатор, защото това ще им донесе дискомфорт. 

Другото им любимо занимание е да се крият по високи места. В природата им е заложено да се катерят и да наблюдават от високо. За тях това е не просто занимание или пакост, а необходимост. Скачането и катеренето е напълно нормално поведение. Любими места за това занимание са рафтове с книги, кухненски плотове, камини и други. 

Стимулиращата среда е също сред фаворитите им. Всеки ден се нуждаят от нови предизвикателства и забавления, точно като малките деца. Трябва да използват ума си, да изразходват енергия и да остават удовлетворени, за да са здрави и да се развиват добре. 

Обичат да се разхождат. При тях това е малко по-трудно, за разлика от кучетата, но вече има специализирана раница за котки, с която можете лесно да я придвижвате и да пътувате с нея. Прозрачна е, има въздух и е напълно безопасна, а тя може да наблюдава спокойно всичко случващо се наоколо. 

Играчките са другата им страст. Винаги си имат любими, защото, докато вие сте на работа, те са с тях непрекъснато. По този начин по-малко усещат вашата липса. 

И не на последно място, котките обичат стопаните си. Ловуват сами, а не на глутници и се приемат като самотни животни. Малко известен факт е, че ще предпочетат да общуват с вас, пред това да хапнат нещо вкусно. 

Как да си изберете котка? 

Пухкавият партньор ще бъде с вас дълго време, така че е добре да го изберете подходящо. Но как точно да стане това? Ето няколко съвета: 

  • решете от къде ще я вземете – дали от приют, или от специализиран магазин – избирате вие. Ако искате да спестите време, може да разгледате и сайтовете, които предлагат този вид домашни любимци, като Bazar.bg. Друг вариант е да се разровите в различни виртуални групи в социалните мрежи;
  • опитайте се да научите повече за миналото ѝ – колкото повече успеете да научите за нея, толкова по-бързо ще я социализирате в семейството си;
  • нека да е с характер – те са досущ като хората в това отношение. Установете, докато я наблюдавате, дали е игрива, плаха или пък смела. Преценете дали е агресивна, или търси нежно вашата любов.

Прекарвайте време с домашния си любимец. Възпитавайте го и му създавайте навици. Трябва да му предложите любвеобилна среда, за да ви възприеме и заобикне. Препоръчително е да сте търпеливи и постоянни с грижите.