Понижаването на градусите в никакъв случай не слага край на разходките в планината. Напротив, именно сега природата може да ни омае с едни от най-красивите си картини, обагрени в есенни цветове.  Затова хич не се замисляйте, ами слагайте по-дебело яке и се пригответе за ноемврийско приключение.  Дестинацията, до която ще ви отведем днес е родопското село Ситово. То се намира само на около 33 км от Пловдив, а района предлага десетки възможности, както за разходка, така и за почивка.

Нашата крайна цел е светилището Щутград – маршрут, който ще отнеме около час и половина и е подходящ за всякакви възрасти и туристически умения.

Още по пътя към Ситово ще станете свидетели на красиви панорами във всякакви цветове, около пътя се редуват зелени, жълти и червени дървета, които няма да ви оставят безразлични и със сигурност ще си харесате поне няколко места за снимки.

Добрата новина е, че съвсем наскоро на пътя между Храбрино и Лилково бе направен основен ремонт и предвижването няма да ви създава проблем. Доскоро имаше участъци, които бяха изключително разбити и не всички автомобили успяваха да стигнат до крайната цел.

На разклона между Ситово и Лилково пък се намира Ситовският водопад. Красиво място, до което по-трудно се слиза, но пък може да му се полюбувате и от шосето.

След малко повече от километър ще видите табелата за Ситовския надпис, която се пада от ляво на пътя. Ако искате да видите древния надпис ще трябва да оставите автомобила си покрай пътя и да се отправите нагоре по стръмна пътека. Разстоянието е съвсем кратко, а неговата датировка все още не е окончателна, има няколко хипотези, като една от тях е, че е дело на траките, а друга предполага келтски произход.

Като стигнете до селото може да оставите автомобила си на централния площад, като на него се намира и реновираната църква "Света Петка".

Селото е с история от повече от 2000 години.  Има исторически сведения, които показват, че по времето на Одринското царство в района са живеели траки от племето беси.  Именно те са използвали скалните образования на местността Щутград като светилище и крепостни стени. През средните векове селото е попадало и в границите на Византия, а по време на Османско владичество  местните са успели да запазят вярата си, като са се крили в пресечени местности и пещери в района.

От центъра на селото тръгва и пътеката за Аязмото, срещу църквата ще намерите туристическа табела, на която има карта и са описани всички местни забележителности. Пътеката за Аязмото ще ви отнеме около половин час в посока, а водата се слави със своите лековити способности.

И сега да се отправим към Щутграда – разстоянието от Ситово до „скалния град” е 2,5 км и отнема около 30-40 минути в посоката. За да намерите началната точка на пътеката трябва да продължите по главния път, докато стигнете до края му. Там ще намерите уширение, на което има контейнери и полуразрушени сгради. Туристите използват терена като паркинг, а пътеката тръгва от края на този „площад”. Маркировката е в бяло и синьо, а на много места има и табели. В началото на маршрута ще видите красиви панорами към Ситово и Родопите. По-голямата част от маршрута преминава през гора, а на места има и приятни полянки, на които може да почините или да си направите пикник. Теренът е предимно равнинен, така че дори и да не сте много подготвени туристи – не се притеснявайте.  На около половината от маршрута ще преминете между две огромни скали, които сякаш са пората на Щутграда.

За да се качите на самите скали ще трябва да преминете през импровизирани стълби, които са малко по-стръмни, но качването не е толкова трудно, със сигурност не може да се сравнява с тези към Караджов камък.

Щом се изкачите ще забравете за малкото неудобство, след като пред вас се открият красивите панорами.

Малко от историята на Щутград:

Първо да уточним, че скалният феномен се изписва по-различни начини. Може да срещнете Щуда града, Щута града. Както споменахме, предполага се, че скалите са били обитавани от траки, които са изградили крепост и са извършвали различни ритуали.

За съжаление,  откритите останки от крепости не са официално изследвани. Според неофициални източници  до крепостта е водел стар римски път. Отново в сферата на хипотезите е и, че вероятно крепостта е била активна през Бронзовата и Желязната епохи. Според местните "Щуда града" означава непревземаема крепост. Районът е известен и със своята висока енергийност, подобно на Белинташ и Кръстова гора. Траките винаги са избирали да изградят своите места на специални за това място – било то от географски или енергиен аспект.

Ако ви е останало време и искате да се разходите още в района, ще ви дадем още няколко идеи:

От Бойково към манастира: Приятна разходка за уикендаСелото е съвсем близо до Пловдив, а в района има много места за отдих

Къде да отидем на разходка край Храбрино?Вижте една кратка дестинация със страхотни гледки

На крачка от Пловдив: Мати Божа -  страхотна гледка и място за отдихИдея за приятна разходка само на няколко километра от града

Ето и целият маршрут до Щутград в снимки:

Начало на маршрута

Част от красивите ситовски панорами:

Ето я и скалната порта:

Скалната стълба

Есенни багри

 

Скалният феномен