Парламентарната група на ГЕРБ отрече да е променяла Закона за устройство на територията, за да помогне на строителната компания "Артекс".

След като се разбра, че четирима висши представители на ГЕРБ имат имоти в техни сгради, на цени под пазарните, стана ясно, че същият строител се е възползвал от поправка в ЗУТ за своя сграда.

През 2017 година мнозинството приема промени в закона за устройство на територията, които удължават разрешителното за строеж на компанията от 5 на 10 години.

Така "Артекс" са се хванали за поправката и са продължили строежа на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец".

Сградата получава първото си 5-годишно разрешително за строеж през 2007 г. и има още едно удължаване с още 5 години през 2012 година.

Така тя би трябвало да е завършена до ноември 2017 г. Поправката обаче, гласувана по предложение на ГЕРБ и одобрена основно с техните гласове, дава отсрочка до 2020 г.

"В законът никъде не е описано, че действа със задна дата, напротив, идеята му е да действа занапред. Оттук нататък какво се е случило след това, как е продължил техния обект и как не, трябва да питате други институции", заяви Александър Ненков, депутат от ГЕРБ, който е един от вносителите на спорната поправка.


Снощи от "Артекс" разпространиха декларация, с която настояха, че те нямат нуждата от политически тласък, за да правят бизнес в България.

Новодомката Цачева: Искам пълна проверка, нямам офшорки, ще разкрия банковата си сметка… ВИДЕОПравосъдната министърка е изпратила писмо до главния прокурор и КПКОНПИ

"Артекс": Перфекционисти като нас нямат нужда от политически тласък!Строителната компания настоя да не бъде въвличана в предизборна риторика

Цветанов търсил Божия защита, когато си взел жилище от "Артекс"Той оцени мощната енергия на Псалм 91, вграден в сградата, твърдят от фирмата

Борисов изумен от Цветанов! Защо повтаря грешки, нали "вече веднъж е ял бой"Премиерът се закани с последствия по имотния скандал в ГЕРБ