Треви до кръста и бодливи храсти тормозят посетителите на траурния парк на Рогошко шосе. През почивните дни, наши читатели са се сблъскали с  истинско предизвикателството, за да посетят гробното място на техен близък. С нас се свърза пловдивчанка, която описа състоянието на гробищата като потресаващо.

Треви са обрасли около местата на покойниците, храстите са надвиснали над алеите, пейките са изпочупени, а малките пътеки покрай горбните полета са непроходими. По думите на жената, от години част от гробовете не са били посещавани и са в окаяно състояние.

„Прилича на змиярник, а не на дом на покойника. Безобразно е”, пише нашата читателка.

Репортер на TrafficNews.bg се свърза с директорът на ОП „Траурни дейности” – Коста Попов. Той заяви, че е запознат с проблема, но по думите му ангажимент за почистването около гробните места е на самите граждани. Близките на покойниците трябва да се грижат за гробовете и алеите около тях.

„ Площта е над 500 декара, това е най-големият траурен парк в Пловдив и екипите ни непрекъснато почистват, имаме дежурни екипи и през събота и неделя. Наше задължение обаче е да изчистваме само основните алеи и пътеки. Имаме договор с частна фирам. В момента имаме леко затруднение с извозването на боклуците”, заяви Попов.

В момента погребенията в Пловдив се извършват единствено в ГП „ Север”. Община Пловдив планира да разшири гробищите паркове в „Прослав“ и „Коматево“, защото там няма никакви свободни места, както и на Централни гробища, и в момента погребения се извършват само в този на Рогошко шосе.

Гробището в „Коматево“ ще бъде разширено с около 28 дка, а това в „Прослав“ – с приблизително 65 дка.