Скандали, крясъци, псувни и дори заплахи за убийство. Това са претърпели зоодоброволци от Кършияка, грижещи се за бездомни котки. За неприятния случай сигнализираха потърпевшите до редакцията на TrafficNews.

От години Марияна Неделчева е тормозена от съседа си Цветан, а причината – бездомните котки, които жената храни. Неделчева живее на улица „Йоан Екзарх” в район „Северен”. От близо 4 години пловдивчанката е зоодоброволец , като дори има официално разрешение от районната администрация да се грижи за животните. Марияна всеки ден, далеч от входната врата и от терасите на хората, храни между 5 и 7 котки.

„В тревните площи , върху хартия сипвам сутрин и вечер храна – гранула. Няма манджи, няма кости или стара храна. След като животните се нахранят, хартиите се изхвърлят в контейнера. Единствено купите с вода седят до контейнерите. Няма мръсотия, няма миризми. На никого не преча. Всички котки се обезпаразитяват, а болните се водят на ветеринар. Всеки ден обаче, когато слизам да храня животните, съседът ми Цветан е или на терасата или пред блока и започва да крещи и обижда. Псува ме и дори се е случвало да не ме пуска да се прибера. Причината е, че мрази котки и не иска да има около блока такива. В къщи също гледам котки. Една от тях исках да я извеждам на разходка и каишка, но когато ме видя и направи жесток скандал. Не искал „помияри” в жилищната сграда”, започна разказа си Марияна Неделчева.

Всекидневно тя е подложена на серия от псувни и обиди. Редовно съседът й изхвърля купите с вода, предназначени за животните. По думите й, често тя и котките са били обстрелвани с пиратки и водни „бомбички”.

„Грижа се за болната си майка, която е на легло. Имам лични проблеми и никога не съм искала да влизам в конфронтация с Цветан”, така коментира Неделчева въпроса от наш репортер, защо не е подавала жалби срещу съседа си.

Такава обаче ще бъде депозирана в идните дни. Ситуацията и междусъседските отношения са ескалирали през последните два дни.

Друг доброволец от квартала е отишъл да нахрани котките, тъй като Неделчева е нямала физическата възможност.

„Около  7:30 часа в сряда бях пред блока и когато извадих гранутите, мъж от 5-етаж на блока се показа на терасата и започна да ме псува на майка. Каза, че съм боклук и че ще слезе да ме убие. Ще удуши и захвърли до казана, да ми отреже главата”, разказа пред наш репортер Иванов. Пловдивчанинът също от години е зоодоброволец и има официално разрешително да храни и да се грижи за животните. 

Пловдивчанинът отказал да влиза в пререкания с мъжа и след като нахранил котките се оттеглил. Иванов обаче е категоричен, че ще подаде жалба в прокуратурата срещу агресивния мъж.

„Няма да оставя нещата така. Без причина бивам нападнат, обиждан и дори заплашван с убийство”, категоричен е той, който е и известен пловдивски адвокат.

Същият ден, късният следобед Неделчева отново пристигнала на улица „Йоан Екзарх”, за да нахрани котките.  При опит да се прибере в апартамента си, Цветан препречил пътя й и не я допуснал до кооперацията. Барикадата била гарнирана с крясъци и заплахи, че ще бъдат отровени всички котки.

Марияна повикала полиция. Екип на Трето районно пристигнал на мястото на скандала и жената се прибрала. Междувременно органите на реда предупредили Цветан.

Няколко часа по-късно  , за да сипе вода в купите, пристигнал и адвокатът.

„Около 22:00 часа бях на адреса. Точно отворих тубата с вода, когато агресивният мъж изскочи от храстите. Взе шишето и ме оля по гърба, после хвърли пластмасата по мен. Заяви ми, че съм мърша и боклук. „Ти ли храниш котките, бе. Ей сега ще те убия” – това ми каза , а аз избягах. После повиках полиция. Органите на реда дойдоха, казаха, че същата вечер са били пак тук”, каза Иванов.

Служителите на реда посетили дома на агресивния мъж и отново му отправили предупреждение.

И Иванов и Марияна Неделчева са категорични, че ще депозират жалби срещу Цветан. Мъжът е самотно живеещ , около 60 години.

„Като съсед е изключително добър, отзивчив и винаги готов да помогне. Уважаван е от хората, дългогодишен комшия. Просто мрази котки и затова се озлобява срещу мен и срещу животните”, завършва разказа си Марияна.

Наш репортер се опита да разговаря по телефона с Цветан. Мъжът обаче не отговори на нито едно наше повикване, а в последствие телефонът му даваше постоянно зает сигнал.