Пореден случай на злоупотреба с авторитета на публични фигури. Името на проф. Иво Петров бе използвано във фалшива реклама на медикаменти. Според информацията в нея - въпросните таблетки лекуват всичко.

Първо не знаем какво има вътре в хапчетата. Това значи, че може дори да е опасно. Съставките не са известни поради една много проста причина – тези средства не са регистрирани. Нямат производител. И за съжаление, акцента не е толкова в спекулирането на моето име и тези на колегите, а в това че се търгува с надеждата на хората за здраве. Търгува се с доверието на хората. Това заяви проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология. 

„Преди да се купуват такива средства трябва да се провери. Най-добре е хората, които са обект на такова облъчване и фалшиви новини е добре да питат своя лекар, своя кардиолог дали да го купят. За съжаление наистина се спекулира с имената на колеги”, посочи професора пред Нова.

Той разказа, че многократно е подавал сигнали към прокуратурата, ГДБОП, Министерство на здравеопазването. „Принципно имаме подкрепа от тези институции, но реално погледнато нищо не се случва”, добави Петров.

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се самосезира във връзка със евентуално извършената злоупотреба с името проф. д-р Иво Петров. Работата по проверката е възложена на компетентната Софийска районна прокуратура (СРП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с разпространяваната в публичното пространство фалшива информация.

По случая е образувана прокурорска преписка. В случай че в хода на проверката бъдат събрани достатъчно данни за престъпление, СРП ще предприеме последващи действия по закон.