Веригата хипермаркети Lidl подвежда клиентите си с маска, която на пръв поглед изглежда с FFP2 защита.  Читател на TrafficNews се натъкна на продукта в магазин в Пловдив, като впечатление му е направил, че на опаковката им FFP2 надпис, а цената е 3,49 лв. Заради добрата цена и надписът пловдивчанинът решил, че намерил доста добра оферта за този вид маски, оказва се обаче, че това е обикновен трик.

В описанието на продукта пише, че FFP2 всъщност е референтния номер на продукта, а не стандарта за маски, които е международен. Фирмата производител е сливенската „Джоди” 1, а самата категория на маската е „За широката общественост – категория 1, единствено за немедицинска употреба”.

Отдолу е и референтния номер на продукта, който вероятно неслучайно съвпада с този на стандарта за маска. Следват и инструкции  за употреба, които са стандартни за всички подобни маски.

FFP2 е класификация за маски, като в много държави е задължителен. Международният стандарт на маската е „EN 149 standard”, като задължително трябва да присъства на опаковката на маската. На повечето маски тя е сложена, като за  предпазното средство с класификация FFP2 то трябва а  със син или бял ластик. Стандартът се използва за медицински цели, като тя трябва да притежава няколко филтъра, които да спират аерозолите във въздуха.