Българският шофьор е предимно интелигентен и прагматичен субект, който проявява високи нива на съобразителност и социална отговорност. Той има логично обосновано обяснение за всяка неприятна ситуация, в която съдбата го поставя. Разбира се, той никога не я е предизвикал сам. Високата му толерантност като български, но и европейски гражданин, лесно може да бъде измерена по отношението му към останалите участници в движението. Особено към онези, които са заложили на алтернативен транспорт. Например велосипедисти или пешеходци, с чиято безопасност и спокойно предвижване е съобразено с неговото цялостно поведение на пътя.

Като тези тримата, заснети на бул. „Шести септември“ в Пловдив. Снимките са направени в разстояние от стотина метра и запечатват постъпките на независими един от друг водачи. Общото помежду им е, че са шофьори на фирмени коли. Другото сходство е, че и тримата са блестящ пример за интегриране на всички споменати по-горе качества. Затова единият, докато изчаква да предоставят достъп до частен обект, е паркирал автомобила си напречно върху тротоар и велоалея. Другият, оставил фирмения си бус директно върху пътното платно. А третият - спрял за неопределен период от време върху велоалея.

Заради тях тримата на велосипедиста се е наложило да слезе от превозното средство и да пресече през пътното платно с риск за личното му здраве. Добре, че българските шофьори подхождат с толерантност към него, иначе в една ултимативна вселена той щеше да паркира колелото си върху пътното платно!