Още години наред мизерия, страх и атаки на плъхове и насекоми очакват 21 семейства от блока на ужасите в Кючука. Казусът на пловдивчаните, които водят съдебна битка със съседката си от две години, приключи с определение на Районен съд.

Както TrafficNews  разказа в редица материали, Николина Стоянова внася в жилището си, намиращо се на първия етаж на жилищен блок на  на улица „Димитър Талев” 51, пълни торби с боклуци. Камарите са до тавана във всяко едно от 4-те помещения на апартамента. От него се стеле неописуема миризма, пълзят хлебарки, мишки и всякакви гадини. На този тормоз са принудени години наред да живеят 21 семейства. И към този момент боклуците от апартамента преливат, миризмата се стели неистово.

Измина близо една година и половина от първия материал на TrafficNews, в който ви показахме, как боклук, събиран в 100 квадрата апартамент от 20 години, трови живота на повече от 50 души. От две години етажната собственост води съдебна битка с Николина Стоянова.

Плъхове полазиха апартаментите в блока на ужасите в Кючука! Сградата ще изгори, ако тръгне огън

Преди дни наш репортер научи, че казусът вече приключи и то не в полза на етажната собственост. Районен съд е отхвърлил исковете за принудителното извеждане на Николина и дъщеря й Кремена. В мотивите си магистратите изтъкват, че собственик може да бъде изведен от жилището си, само след писмено предупреждение от страна на управителя, при това ако системно нарушава правилника за вътрешен ред или с поведението си създават опасност. В случая обаче, според съда предупреждението не е връчено по надлежния ред и били установени, че липсват категорични доказателства срещу Николина и Кремена, че с поведението си са изложили на опасност съседите си. Освен това отправеното предупреждение било за „клошарство”, което е синоним на „бездомничество”, затова съдът приел, че не е правилно посочено извършеното от двете жени нарушение.

Живеещите на улица „Димитър Талев” са възмутени от постановлението на Районен съд. Те са категорични, че ще обжалват пред Окръжен съд.

„Ще си търсим правата до последната възможна инстанция. Две години се влачим по съдилища, търпим и преглъщаме. Николина и Кремена имали права… а нашите права?”, пита Мария Дешева, която всекидневно е в плен на ужасите в жилищната сграда.

Ден след решението на магистратите, етажната собственост е излязла с единодушно решение – „съд до дупка”.

Пред наш репортер пловдивчани едва скриха емоции и сълзи. До последно у тях живееше надеждата, че най-накрая могат да поемат глътка чист въздух, макар и само за 3 години.

„Искаме да поканим председателя на съдебния състав на гости. Да ни посети, да го разведем из жилищната сграда. Още от вратата на входа пред него ще се разкрие „чудена” гледка и ще го „удари” миризмата, които ние търпим от 20 години. 21 семейства са подложени на терор от един човек. Жена инвалид чака близо час навън, за да се освободи рампата за колички, заета от неадекватната Кремена. Хора с дни не си проветряват жилищата, защото смрадта ще се настани в домовете им. Младите не могат да си поканят гости от срам. Кой ще защити нашите права”, каза още Мария Дешева.

Пловдивчанката разказа, че все още над хората тегне проблемът с начислената вода. Както TrafficNews съобщи теч от апартамента на Николина наду сметките за вода на всичките 21 апартамента.

Още в началото на аварията, жителите на блока са организирали Общо събрание. На него е била и Николина Стоянова. След дълга дискусия тя се съгласила двама съседи да влязат в жилището й и да поправят аварията. Жената дори е уговорила ден и час, когато ще е в дома си.

„В деня, когато трябваше да влезе майстор и двамата съседи, Николина изчезна. След ден се появи и на въпроса кога ще оправим аварията, тя махна с ръка и заяви, че не я интересува и няма да пусне никой в дома й. Молихме й се, обяснявахме й за главоболията ни, но тя не приемаше нито дума”, разказаха тогава съседите. Наложило се да се влезе в жилището с полиция след серия жалби и писма. 

Пореден тормоз в блока на ужасите в Кючука! Пловдивчани с безумни сметки за вода заради течКазусът на пловдивчаните, които 20 години живеят в мизерия и страх, вече е към своя край

„Заради мерките срещу разпространението на COVID-19, инкасатор не идва да засича водата. Начисляват ни вода, равна на начислените през ноември кубици. Тогава обаче плащахме по 150 лева, заради загубите от аварията. Пак плащаме чуждата вода. Заради кризата имаме хора без работа”, каза пред наш репортер Дешева.

Кошмарът на хората продължава. Очакват ги още безсънни нощи и още дежурства, да не би апартамента на Николина да пламне и всички да изгорят живи в блока на ужасите. Очакват ги още задух, заради липсата на отворени прозорци. Очаква ги още смрад и неканени четириноги гости.

TrafficNews ще продължи да следи темата. 

Актуални кадри от апартамента на Николина и Кремена Стоянови: