Зараза, смрад и плъхове продължават да тормозят жителите на цял вход в пловдивския квартал Кючук Париж. Изминаха пет месеца след материала на TrafficNews, в който ви показахме, как боклук, събиран в 100 квадрата апартамент от 20 години, трови живота на повече от 50 души.

Припомняме, че Николина Стоянова внася в жилището си, намиращо се на първия етаж на жилищен блок, пълни торби с боклуци. Камарите са до тавана във всяка една от 4-те помещения на апартамента. От него се стеле неописуема миризма, пълзят хлебарки, мишки и всякакви гадини. На този тормоз са принудени години наред да живеят 21 семейства.

Етажната собственост вече година и половина се бори с вехтошарката в Районен съд, а след всяко следващо заседание ситуацията не се променя, а дори става по-зле.

Наш репортер отново се срещна с жителите на улица „Димитър Талев” 51.

Хорър филм в Пловдив! Зараза се стеле в жилищен блок, плъхове пълзят по етажите, а жена мъкне боклуци 20 годиниМайка и дъщеря клошарки държат като заложници 20 семейства

„Не само, че отказва да изчисти апартамента, а проблемите става  все повече. Боклукът е натъпкан още по-навътре, Николина продължава да носи ненужни вещи, кашони, битови отпадъци. Вече не се издържа, не можем да живеем така”, сподели Мария Дешева, съседка на семейство Стоянови. 

Хората, дори и тези на последния етаж вече са атакувани не само от хлебарки, но и от плъхове.

„Имаме плъхове в домовете си. Виждали сме как излизат от апартамента на Николина и се качват по етажите. Съседка откри гризачите в апартамента си, качил се е по тръбите или по прозореца. Нищо не помага и срещу хлебарките, да не говорим за миризмата”, допълва Мария.

Всеки ден входът се чисти от една от жителките в блока. Оказва се, че въпреки силните препарати, нищо не може да неутрализира смрадта, която се носи от първия до последния етаж. Най-критично е положението при по-топло време.

„Живеем като затворници в собствените си домове. Не можем да отворим вратите си, прозорците или да излезем по терасите. Имаме малки деца във входа и едва ги пазим, да не се докосват до парапетите и стените на първия етаж. Дори си слагаме ръце по устите им, за да не дишат това нещо. Не можем да сравним с нищо тази миризма. Според мен има и разложени мишки вътре, защото се усеща и воня на мърша”, разказа, която се грижи за чистотата на блока.

Последните два дни според хората е било истински кошмар. Дъщерята на Николина – Кремена е изпаднала в криза и дори е нападнала една от живущите във входа. Жената, която е с психически проблеми е била оставена на пейката пред блока, където я е валяло дъжда.

„От нея се носи в момента неистова миризма. Момичето не е къпано от една година, поне. Изхожда се пред асансьора, по стълбите и след забележка става да се кара и да посяга”, разказва жената, грижеща се чистотата. Тя дори сподели, че преди ден е събрала един куп салфетки по стълбището и фекалии.

Жените от блока на няколко пъти са се опитвали цивилизовано и без скандали да говорят с Николина. Тя обаче махала с ръка, заявявайки, че всеки ден чисти, но точно този ден не е имала време.

„Много бързам, имам си работа, закъснявам”, това ни казва всеки път, когато е подканваме да почисти. Имаше наглостта дори да ни иска по 100 лева всеки месец от семейство, за да си изчисти, защото е социално слаба. Когато я попитаме „защо събираш всички ненужни неща?”, тя заявява, че готви чеиз за дъщеря си Кремена”, разказва домоуправителят Венци Камбуров.

Мъжът е подготвил поредните жалби от етажната собственост, които ще депозира до РЗИ, Община Пловдив и Пожарната.

„Единствената адекватна реакция до момента бе на Пожарната. Идваха на няколко проверки, направиха предписания и й издадоха наказателни постановления. И до там – боклуците продължават да се тъпчат, вече са до вратата. Когато е отворено не се вижда края на коридора и стаите. Запълнено е на 90%”, допълва Камбуров.

Всички от входа се опасяват, че накрая ще се стигне до тежък инцидент, заради „домашното бунище”.

„Ще изгорим като факли. Пламне ли апартаментът, нищо няма да спре огъня. Пожарникарите ни казаха, че пламъците ще обхванат целия първи етаж, ще тръгнат нагоре и живи ще изгорим”, допълва Мария Дешева.

От септември до днес са изминали две съдебни заседания в Районен съд. По време на делото, Николина всеки път разказвала, че съседите й я тормозили и че потърпевшата всъщност е тя. Заявявала, че е социално слаба, нямала пари дори да се грижи за болната си дъщеря и ако я изведат принудително от апартамента ще остане на улицата.

По реда на ГПК, за да се установи дадено доказателствено средство, може да се да се назначи от съда оглед. Оказва се обаче, че тази разпоредба почти не се използва в нашата съдебна система. Ако се види на място или се направи официален снимков материал, може най-лесно съдът да придобие представа каква е ситуацията всъщност.

Такава процедура е била поискана от адвоката на етажната собственост - Теньо Тенчев, но магистратите са отхвърлили искането.

„В съдебна зала съдията дори помоли г-жа Стоянова да си изчисти. Тя обаче казва, че е чисто. Аз на първото село поисках да се направи оглед, но ми бе отказано. Очакваме на 26 февруари да бъде последното заседание и да бъде в полза на етажната собственост. Аз лично ще се боря до края, за да осигуря дори за малко, глътка въздух за тези над 50 души.  Настояване за принудително извеждане, като съм поискал най-дългия период – 3 години”, каза адвокат Тенев. Той е категоричен, че ако възражението от страна на Стоянова бъде уважено, казусът ще бъде отнесен до най-висшата инстанция.

Какъв ще бъде сценарият, ако етажната собственост спечели делото?

Тогава ще бъде назначено изпълнително дело, за извеждането на Стоянова. Боклукът обаче, ще бъде грижа на жителите на входа. Със собствени средства те ще трябва да наемат фирма за почистване, а след това такава за дезинфекция. Апартаментът ще бъде заключен, а ключът предаден на домоуправителя.

След три години, в най-добрия вариант за хората, Николина отново ще се завърне. По думите на живущите, кошмарът ще започне на ново, а апартаментът само за месец ще се превърне в същата потресаваща картина, както сега.

„Поискали сме решение за извеждане в максимален срок. Какво ще реши съда обаче е друг въпрос, защото може да постанови само една година. Друг проблем се отваря, ако спечелим делото. В момента има 20 съдебни изпълнители, които да изпълнят изпълнителния лист. Без значение кой ще поеме случаят, той трябва да бъде на място от извеждането на Николина, през почистването до запечатването. Ситуацията в момента е такава, че само за боклука ще са необходими седмици, през които ЧСИ-то и полицията трябва да е на място. Тази процедура е много сложна”, заяви още адвокат Тенев.

По думите му, етажната собственост може да предяви претенции към Николина относно изчистването на жилището.

„Тези хора ще отделят едни средства и то не малко, за да се почисти апартаментът. С фактура от фирмите може да се предяви иск срещу Николина. Ако тя откаже да заплати ще се издаде отново изпълнителен лист и ЧСИ ще изиска сумата”, каза юриста.

Хората от улица „Димитър Талев” не искат да напускат домовете си, въпреки кошмара, който живеят. Повечето от тях са прекарали животите си в кооперацията и квартала. Надеждата им е да прекарат едни 3 спокойни години с чист въздух, без мишки и хлебарки, като едни нормални хора.

Още от ситуацията във въпросния апартамент може да видите във ВИДЕОТО: 

 

Чистят апартамент в Пловдив, заринат от боклуци, за да стигнат до труп на мъж