Ще заживеят ли хората от блока на ужасите в Кючука като нормалните хора? Ще могат ли да отворят прозорците и вратите си, ще заспят ли спокойно? Казусът на пловдивчаните, които 20 години живеят в мизерия, страх и атаки на плъхове и насекоми, вече е към своя край.

Както TrafficNews  разказа в редица материали, Николина Стоянова внася в жилището си, намиращо се на първия етаж на жилищен блок на  на улица „Димитър Талев” 51, пълни торби с боклуци. Камарите са до тавана във всяка една от 4-те помещения на апартамента. От него се стеле неописуема миризма, пълзят хлебарки, мишки и всякакви гадини. На този тормоз са принудени години наред да живеят 21 семейства. И към този момент боклуците от апартамента преливат, миризмата се стели неистово.

Измина близо една година от първия материал на TrafficNews, в който ви показахме, как боклук, събиран в 100 квадрата апартамент от 20 години, трови живота на повече от 50 души. От две години етажната собственост води съдебна битка с Николина Стоянова.

Терорът продължава! Апартаментът на ужасите в Кючука се превръща в бомба със закъснителПловдивчани са завели още едно дело срещу майка и дъщеря Стоянови

Преди дни наш репортер научи, че казусът вече е към своя край. Делото е преминало на фаза решаване и до края на ноември магистратите ще се произнесат. Тогава ще стане ясно, дали Николина ще продължи да тормози съседите си или същата ще бъде принудително изселена от жилището за законоустановения срок.

Нова драма обаче се е развила в последните два месеца в жилищната сграда.  И докато се води дело по Закона за етажната собственост, възниква ВиК авария, която вече трети месец не може да бъде отстранена.Теч от апартамента на Николина наду сметките за вода на всичките 21 апартамента.

„За два месеца ще платим по 150 лева всяко семейство вода. Тази сума е само за загубите, които са начислени на общия водомер. Многократно пускахме жалби. Общият водомер в избеното помещение показва, че до момента са изразходвани около 800 кубика вода над обичайното. От ВиК направиха проверка по случая и засякоха разхода, но по закон разликата се плаща солидарно от всички абонати.Отново започнахме с жалбите, писмата до всички институции. Така минаха два месеца и теча продължи”, разказа пред наш репортер Мария Дешева, съседка на семейство Стоянови.

Още в началото на аварията, жителите на блока са организирали Общо събрание. На него е била и Николина Стоянова. След дълга дискусия тя се съгласила двама съседи да влязат в жилището й и да поправят аварията. Жената дори е уговорила ден и час, когато ще е в дома си.

„В деня, когато трябваше да влезе майстор и двамата съседи, Николина изчезна. След ден се появи и на въпроса кога ще оправим аварията, тя махна с ръка и заяви, че не я интересува и няма да пусне никой в дома й. Молихме й се, обяснявахме й за главоболията ни, но тя не приемаше нито дума”, разказа още Мария.

Преди повече от месец обаче Николина и дъщеря й мистериозно изчезнали. Това се е случило само ден след едно от заседанията в Районен съд по второто дело, което се води срещу двете жени. Процесът е бил във връзка с вменяемостта на Стоянова и Кремена.

„Оказа се, че те сами са постъпили в Центъра за психично здраве. Там те са били на лечение и официално са диагностицирани. Първите дни след като се прибраха двете бяха неразпознаваеми. Можехме спокойно да говорим с тях, нямаше агресия и скандали. С Николина се комуникираше като с нормален човек. Само седмица по-късно нещата станаха като преди. Креми продължава да спи на улицата или във входа, изхожда се на стълбите, буйства. Майка й пък не спира да тъпче боклук в апартамента”, добавя съседката на семейство Стоянови.

В момента една от тревогите на етажната собственост е отпаднала – тази с теча. Преди две седмици екип на ВиК е влязъл в жилището на Николина и водата е спряна.

„Дойде полиция, ключар и служители на дружеството. От блока бяха повикани две поемни лица, както и домоуправителят. Влязоха в апартамента и спряха водата, констатираха и от къде е течът, аварията е отстранена. Отдъхнахме си, защото поне водата вече няма да ни е по 150 лава. Начисленията обаче от предходните два месеца ще са за наша сметка. Има съседи обаче, които ще заведат искове срещу Николина, заради теча и парите, начислени от ВиК. Това не е малка сума”, допълва Дешева.

Междувременно следите от наводнението в избените помещения все още са факт. Вода има както в общите части и коридорите, то мухъл е плъзнал по стените на помещенията в съседство на източника на аварията.

Със свито сърце хората очакват решението на съда.

TrafficNews ще продължи да следи темата. Предстои да разберем дали казусът ще се увенчае с хепи енд или тормозът от смрад, мишки, зараза и мръсотия ще трови живота на над 50 души от улица „Димитър Талев” 51.