Лаута е един от най- красивите и чисти паркове в града. През последните години кметството на район "Тракия" и доброволци положиха много грижи за него и сега той сред любимите места за спорт и отдих на пловдивчани.

За съжаление обаче един определен участък напоследък се превръща в импровизирано сметище. Пресечен терен до т.нар. "Кучешка алея" е любимо място на малчугани с велосипеди, които се забавляват там, изпробвайки възможностите на байковете си. Което е чудесно, тъй като спортуват, вместо да стоят затворени вкъщи пред компютрите и телефоните си. Родителският контрол и възпитанието на някои от тийнейджърите обаче явно са недостатъчни, защото голяма част от опаковките на вода, безалкохолно или чипс, остават след като поредната група хлапета се е изнесла от парка. 

Така изпровизираната велосипедна рампа от красиво зелено местенце се превръща в сметище, което се расте с всеки изминал ден. А тийнейджърите, които ежедневно играят там, свикват с присъствието на отпадъците и приемат това за нормално. 

А то не е!