Продажбата и закупуването на отразително фолио за рег. номер придобива все по-голяма популярност у нас. Рефлектиращият стикер, който се залепя върху регистрационния номер на автомобилите го прикрива, като по този начин водачите разчитат да избягват глоби за нарушаване на правилата по пътищата. Читатели на TrafficNews сигнализират до медията ни, че са попаднали на поредната реклама, предлагаща подобни стикери.

„Смятам, че най-потресаващото в случая е, че лицето на фирмата, която предлага продукта, знае, че той е незаконен, но въпреки това, щом има много запитвания, решават да го продават. Абсолютно наложимо е компетентните органи да бъдат сезирани”, споделят читателите ни.

В сайта посочват, че за поръчка е необходимо водачите да предоставят номер/символи като уточняват, че заради изключително голямото търсене доставката може да отнеме до 7 дни. Допълнително препоръчват поставянето на минимум 2-3 символа на всяка табела.

Фолиото за регистрационен номер против камери за скорост е продукт, предназначен за монтаж върху автомобилния регистрационен номер с цел да направи номера труден за заснемане от пътни камери, особено тези, които измерват скорост. Направено от специални материали, които взаимодействат с камерите, като отразяват светлината по начин, който замъглява или прави номера нечетлив на снимки и видеозаписи.

То е проектирано така, че да пречи на инфрачервените светлини и светкавиците на камерите за скорост, замъглявайки изображението на номера при определени ъгли, като трябва да сме наясно, че спецификациите на камерите се променят постоянно, и винаги дори и минимален риска за снимка е наличен.

Освен това продуктът се предлага с предварително залепващ слой, което го прави лесен за самостоятелно поставяне върху регистрационния номер.

Стикерът също така е невидим за човешко око, като запазва видимостта на регистрационния номер за други участници в движението и органите на реда, като понякога под определена светлина се забелязва минимална разлика в нюанса с останалите символи или пробляскване при светлина от фарове. Фолиото е предназначено за хора, които искат да избегнат заснемането на техния регистрационен номер от камерите за скорост, но трябва да бъдат наясно с рисковете, свързани с неговото използване, като законови санкции, както и да знаят, че не подкрепяме безумното шофиране при наличието на стикер, защото приоритет е това да се приберем живи и здрави вкъщи, както ние така и останалите участници в движението

Въпросът е не трябва ли санкция да понесат хората, които предлагат подобни услуги и то най-открито чрез няколко клика.

Подобни стикери са абсолютно незаконни. В Закона за движение по пътищата става ясно, че глобата за водач, който управлява автомобил със скирти номера е 50 лв. Но чл. 345 а от Наказателния кодекс гласи, че умишленото скриване на регистрационните номера се наказва с глоба между 5 и 10 000 лева и лишаване на свобода от 3 до 10 години.