Кюстендил се разтресе от невиждан скандал! От два дни в града са разлепени странни плакати, изобразяващи немския генерал от Втората световна война Фердинанд Шьорнер. Той е облечен във военна униформа с нацистки символи, а ликът му е под надпис "Героите от Втората световна война 1941-1945".

С него местното читалище "Зора" приканва гражданите на среща. По този повод районна прокуратура в Кюстендил е започнала разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

На 05.06.2019 г. в ОДМВР - Кюстендил е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в гр. Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война - Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис "Героите от Втората световна война 1941-1945", приканващи за среща на 06.06.2019 на ул. "Търговска" № 13, от името на читалище "Зора" в града. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура - Кюстендил и при условията на неотложност е започнато досъдебно производство.

В рамките на разследването са извършени 4 огледи на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище "Зора" е забранено.

Прокуратурата е поискала и получила разрешение от Районен съд - Кюстендил за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адресът за кореспонденция на читалище "Зора", пише dir.bg. Към момента се извършват действия по претърсване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване подобни деяния в минал период.

В кратки срокове РП - Кюстендил ще извърши анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката - за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй  и евентуалното изпращане на досъдебното производство компетентност на Специализираната прокуратура.