Пълна мизерия е обхванала Гарнизонна фурна в район „Западен”, която вече пета година очаква своята съдба.  Покривът на старите сгради пропадат все повече, около е тях е пълно с паднали тухли, а оградите също започват да се свличат.  На фона на разрухата около бившето военно поделение се е образувало сметище, което стоеше в продължение на седмици. То бе почистено, но въпреки това гледката не е по-малко смущаваща. 

Само на метри оттам е един от големите паркове в район „Западен”, а често деца си се врят между отломките на руините.

Кметът на район „Западен” Димитър Колев е непреклонен, че тези сгради трябва да се премахнат, тъй като са опасни и там да се изгради паркова среда, която да свърже парк „Еталонна” със зеленото пространство покрай Пещерско шосе.   Процедурата за премахването им бе стартирала, а от район „Западен” дори започнаха идейния проект за парк с детска площадка и спортни съоръжения.

В един момент обаче културният деец Емил Миразчиев реши, че  там е перфектното място за център за съвременно изкуство. Той докара инженери и архитекти, които бяха убедени, че със сумата за събарянето ще успеят да стегнат сградите. След пърформънсите и протестите, в крайна сметка темата замря от дневния ред на обществеността. В момента сградите продължават да се рушат, а там се навъртат клошари, някои от които дори намериха смъртта си там от премръзване през зимата.

Кметът Здравко Димитров в началото на мандата сподели идея, че там може да се направи нова сграда на Община Пловдив. По време на откриването на многоетажния паркинг в район „Западен” също застъпи тезата, че там трябва да се изгради парк.