Пловдивчанин бе обран в Турция, навръх Коледа по време на шопинг. 50-годишният Борис Шуманов е бил със семейството си в Кешан, като са пътували с кемпер. В южната ни съседка те са били да пазарят и са спали в „къщата на колела”.

В събота, на 25 декември Борис и близките му са напуснали кемпера и са се отдали на разходки и шопинг. Връщайки се обаче, заварили превозното си средство разбито.

„Беше нахлуто и ошушкано. Задигнати са телефони, таблет, лаптоп, пари и каквото им види окото. По груби сметки между 5 и 10 хиляди лева са щетите. Не само ценностите, но и кемпера е компрометиран”, разказа пловдивчанинът пред наш репортер.

Той веднага подал сигнал до полицията. Униформени обработили метопрестъплението, снели обяснения на семейството и отпечатъци.

„Хората ми осигуриха човек, който говори български. Дадоха ми протокол за извършените следствени действия, описание на щетите и прочие. Прибрахме се в България и реших да се свържа с Външно министерство. Описах им случая и оттам ме препратиха за съдействие към Консулската служба в Одрин. Едва на 30 декември се свързах със службата, където обаче ми заявиха, че не могат да ми помогнат”, допълни Борис. Той не е искал много, само съдействие от консула във връзка с разследването.

Пловдивчанинът е разочарован от отношението на дипломатическата мисия в Одрин.

„Искам само да ми помогне с информация около случая. Не знам къде да се обадя, на кого, за да разбера до къде е стигнало разследването. Все пак неговата роля е да защитата интересите на българите в Турция”, коментира Борис.

TrafficNews направи запитване във връзка с казуса до Външно министерство и консулската служба в Одрин. От МВнР се свързаха с редакцията ни и казаха, че ще направят проверка по случая. По-късно те ни изпратиха и тяхната позиция.

„Генералното консулство в Одрин е запознато със случая от г-н Шуманов, който се е свързал с консулски служител на 30 декември по телефона. В рамките на разговора с консулския служител в Одрин г-н Шуманов е информиран, че в задграничното ни представителство не е постъпвала информация за инцидента от страна на турските власти.

Консулският служител в Одрин е посъветвал г-н Шуманов да отправи писмено искане до дирекция „Консулски отношения“ и генералното консулство в Одрин, съдържащо конкретните въпроси, които да бъдат отправени към съответните турски институции.

 Министерството на външните работи и генералното консулство в Одрин са в готовност за оказване на съдействие по случая в рамките на своите компетенции и правомощия, съгласно действащите международни и двустранни договорености.