Купища боклуци продължават да тровят въздуха пред една от пловдивските болници. Освен от ромската махала, жители на половината Кършияк изхвърлят сметта си в незаконното сметище, образувало се на улицата пред лечебното заведение.

 Така зелените площи около болницата МБАЛ "Свети Иван Рилски" почти са изчезнали под множеството найлонови торбички, чашки от кафе, бирени бутилки и авточасти.

Наш репортер стана свидетел, как мъж най-спокойно посред бял ден, разтоварва натоварени боклуци от каруца. С лопата той ги мята на празното пространство.

Непосредствено след него, жена от съседните ромски къщи със засилка метна чувал с отпадъци на земята. Само ще отбележим, че на по-малко от два метра в страни се намират не един или два, а цели четири контейнера за смет.

Отново в празното пространство се отглеждат и коне, които свободно си обикалят и които извършват нуждите си на метри от вратите на болницата.

Смрадта – неописуема, която може да се сравни с тази от сметището в Цалапица”. Риск от зараза – напълно основателен.

Оказва се, че това е един дългогодишен проблем, по думите на хора, работещи в болницата и района. Те са виждали цели камиони, които спират на улицата и разтоварват боклуците си насред зелената площ.

Един от вариантите за справяне с проблема е видео наблюдение, смята кметът на район „Северен”. Стоян Алексиев заяви, че е получавал сигнали за сметището.

„Регулярно се чисти, на теренът влиза техника, но след няколко дни всичко е по старо му. Само акции и глоби може да решат проблема, имаме и още няколко идеи”, заяви Алексиев.