"Поздравления! Трябва да Ви споделя лоши новини", така започва една от последните онлайн атаки, която рекетира с интимно съдържание и заплахи за разпространението му.

Авторът, представящ себе си като хакер, твърди, че редовно гледате порно и ви е наблюдавал през камерата на телефона по време на онлайн воайорството.

"Е, успях да запиша редица ваши мръсни сцени и монтирах няколко видеоклипа, които показват начина, по който мастурбирате и достигате оргазъм. Ако имате съмнения, мога да направя няколко клика с мишката и всичките Ви видеоклипове ще бъдат споделени с вашите приятели, колеги и роднини", се посочва в заплахата. 

Предложената цена, за да не се разпространят клиповете, в случая е 500 евро в биткойни. 

Схемата е изпипана и за разлика от много подобни "blackmail" опити за измама, това послание и отправените в него предупреждения изглеждат убедително и достоверно. Причините са две - съобщението е изключително грамотно написано, а обясненията в него конкретни и последователни

В началото на писмото хакерът описва подробно как преди няколко месеца е проникнал в устройствата, от които сте влизали в имейла си. Следва опасно зло - зараза на смарт устройствата и компютрите с вирус. След това обяснява какво съдържание за възрастни гледате и че телефонът ви, макар и без да го знаете, ви снима, докато се самозадоволявате. 

Накрая, след като достоверно ви е представил фактите, хакерът ви заплашва с кратък срок от 48 часа от отварянето на писмото, в които да направите превода - в противен случай клиповете ви ще станат публични. Дори ви дава "приятелски" съвет - сменяйте често всичките си пароли!

Експерти обаче успокояват, че това са имейли, целящи да заблудят получателите си и на принципа на психологическата манипулация авторите им да получат желаното без реално да разполагат с посоченото рекетьорско съдържание.  

Съобщението е разпратено до редица пловдивчани, като с приоритет се ползват бизнес пощите, където рисковете и притесненията за работещите със съответния имейл адрес са още по-големи. 

С други думи заплахите се разпространяват масово на принципа на въдицата - който се закачи, закачи. 

Стъпките, чрез които можете да се предпазите, е да не отваряте съмнителни линкове и файлове, прикачени в имейли, да използвате сигурна парола, да не се свързвате в необезопасени wi-fi мрежи и ако имате съмнения - да смените наистина паролите си.