Купища боклук и невъобразима смрад тормозят пловдивчани, които живеят на „Лайка” и съседните улички в Шекер махала. Контейнерите в района не достигат, затова през почивните дни двата „бобъра”, поставени пред номер 16, преливат. Освен десетките найлонови чували, пластмасови бутилки, хартии и пликчета, около контейнерите могат да се видят изхвърлени кожи и вътрешности на животни, които бездомните кучета и котки разнасят наоколо. „Редовно в боклуците ровят и коне. Страх ни е да пуснем децата да си играят пред блока. Трябва ли да пламне зараза, за да се вземат мерки”, оплакаха се пред репортер на TrafficNews.bg живеещите в квартала.

Проблемът е, че съседните улици са твърде тесни и там не може да влезе камион на „Чистота”. Поради тази причина не са поставени и контейнери и всички използват „бобрите” на ул. „Лайка” и ул. „Дилянка”. „Преди време на улицата ни имаше още два контейнера. Комшиите обаче се ядосваха, че не могат да си отворят прозорците заради миризмата, писаха жалби и кофите бяха премахнати. Не можете да си представите какъв кошмар е да се живее тук”, разказаха хората.

По думите им, през последната седмица положението е станало нетърпимо. „Единият контейнер е счупен и камионът не може да го вдигне. Подадохме сигнал в районното кметство, но все още няма реакция от тяхна страна”, разказаха жителите на района. И посочиха, че много често в понеделник се налага да дойде фадрома, за да ги изрине.     

„Запознати сме с проблема. Някои граждани искат да бъдат махнати контейнерите от тази улица, други искат да бъдат поставени още. Сметопочистващата техника минава всеки ден. Проблемът е, че в малките улици в квартала камионът не може да влезе и по тази причина там контейнери няма”, обясни пред наш репортер Елена Андреева, главен експерт в отдел „Екология” на район „Северен”. Тя посочи, че в сряда ще бъдат съборени незаконни постройки на ул. „Дилянка” и на тяхно място ще бъдат поставени два контейнера. Предвижда се и още един „бобър” пред сградата на Районното управление.

„Обмисляме и вариант в тесните улички да бъдат поставени по-малки контейнери. Трябва обаче да бъдат отпуснати средства за закупуване на по-малко сметосъбиращо камионче, което да влиза там”, обясни Андреева.