Жена осъди Община Пловдив за причинени имуществени и неимуществени вреди след инцидент в Смирненски. Дамата катастрофирала и от тогава, заради страх от повторен инцидент, отказвала да шофира. Освен това не може да спи и сънува кошмари. Колата на момичето пропаднала в отворена шахта.

Инцидентът е станал в нощта на 16 май 2021 година. Пловдивчанка и нейна приятелка се прибирали от близко към града. На булевард „Пещерско шосе”, непосредствено преди кръстовището с булевард „ Копривщица” , колата – Мерцедес пропаднал в шахта. Жената видяла съоръжението, но не предполагала, че капакът бил отворен. Той се забил в носача на автомобила, гумата пропаднала в отвора на шахтата и се разпрала. Освен това джантата се разцепила и изкривила.

При инцидента се е чул силен удар под колата. Момичетата се уплашили. Шофьорката първоначално помислила, че удря човек на пътя.

Служител на бензиностанция в близост се притекъл на помощ. Колата била избутана на паркинга на голям хранителен магазин. Водачката била изключително разстроена, треперела, чудела се какво ще прави, ако е блъснала някого.

Щетите били констатирани от пристигнал намясто патрул на Пътна полиция.

Две години по-късно, собственичката на колата завела съдебен иск, за причинени имуществени вреди. За същите е направена претенция  срещу Община Пловдив, тъй като тя стопанисва уличните канализационни мрежи и дъждоприемни шахти в урбанизираните територии.

В началото на 2023 година Районен съд е присъдил разходите за ремонт на колата да бъдат поети от Община Пловдив.

Няколко месеца след делото за имуществени вреди е започнат процес за причинени неимуществени. Водачката е претендирала иск от 400 лева, тъй като заради катастрофата е изпитала страх от загуба на живота си, постоянен страх, докато шофира, от повтаряне на същия инцидент, емоционален изблик на ужас от това да не е блъснала друг човек - силно изкрещяла. След инцидента дълго време сънувала неспокойни и кошмарни сънища, в които отново изживявала случилото се.

С отговора на исковата молба ответникът Община Пловдив оспорва иска като неоснователен, но след разпит на свидетели и доказателствата по случая, Районен съд е присъдил в полза на потърпевшата.

От Община Пловдив са подали жалба срещу първоинстанционното решение. Отново не се е оспорила фактическата обстановка около инцидента, но се оспорва основателността на жалбата на жената.

И на втора инстанция, магистратите са сметнали, че с право пловдивчанката е предявила иска срещу Общината. Момичето повече от месец е сънувала кошмари с катастрофи и до ден днешен тя като види шахта на пътя предпочита да я заобиколи, отколкото да мине през нея.