Среднощен инцидент с кучета вдигна на крак защитници на животни в Пловдив. Десетки издирват данните на мъж, за когото се твърди, че злонамерено е насъсквал питбула си да проявява агресия към домашни кучета, отглеждани на територията на Дом за Стари хора в Тракия. За това разказва пред TrafficNews Дияна Плачкова, която полага грижи въпросните четириноги.

Плачкова споделя, че в 3:30ч. след полунощ била потърсена от нейна позната - жител на Тракия, която живее в непосредствена близост до дома. Тя ѝ споделила, че се събудила от силното скимтене и квичене на животно. Скочила от леглото, за да разбере какво се случва, и в видяла откъм оградата на дома да се задава мъж с питбул. Успяла да заснеме човека, както и кървави следи, водещи до огражденията на старческия дом.

Мрежата е скъсана, има дупка и около нея – следи от кръв. Изглежда кучето е провирало муцуната си вътре. Предполагам, че едно от кучетата, които отглеждаме свободно в двора, е отишло да защити територията. Било е нахапано от другото животно. Днес го заведохме в клиника за животни, за да прегледат какви са нараняванията му. Не дава да докоснем муцунката му“, разказва тя.

Медията ни разговоря и с жената, успяла да заснеме следите от животинската свада. Тя пожела да запази анонимността си. Пловдивчанката разказа, че след се стреснала от оглушително скимтене на животно, излязла навън, за да проследи какво се случва.

„Видях въпросния мъж, пиян като талпа. Лежеше на земята и викаше на кучето си „Хвана ли го? Хвана ли го“ и "Разкъса ли го?". Издаваше нечленоразделни звуци. Осветих го с фенер, явно се притесни и се махна от оградата. Тръгна в посока един от блоковете в близост. Заснех следите от кръв и се обадих на дежурния в полицията, казаха, че ще изпратят патрулка, но какво е станало по-късно, не знам“, споделя пловдивчанката. По думите ѝ муцуната на питбула също била изцапана с кръв.

След публикуване на снимки и информация за случилото си Дияна Плачкова била потърсена от редица граждани. Те твърдели, че въпросният мъж е добре познат в квартала заради честите си злоупотреби с наркотици и алкохол. Питбулът му пък веднъж нахапал хъски в кучешката клетка до СУ „Черноризец Храбър“.  

Диана Плачкова обаче е повече от категорична: „За случилото се кучето му няма вина. Няма значение от породата на животното. Знам, че мъжът го е насъсквал да убива и котки“.

Тя изрази готовност, ако органите на реда се задействат и изземат животното, да не допуска то да бъде евтаназирано – а вместо това да го регистрира в личната си фондация за спасяване на четириноги.

Междувременно днес двете жени са посетили Пето районно управление в Тракия, където са подали сигнал за случилото се. Очаква се оттам да бъде образувана проверка по случая.