„Мръсотия, фекалии и пълзящи гадини ни тормозят от седмици на детската площадка на площад „Житен пазар”. Катерушките са в окаяно състояние, люлките липсват, ръждива арматура стърчи от всеки край на парка, а зеленината – незнайно защо бе орязана”, с тези думи се обърка към нас гневна пловдивчанка, майка на малко момиченце.

Хората от квартала със седмици са подложени на терора от мръсотията, кърлежите и бълхите. Те се обърнаха към редакцията ни, като сигнализираха за проблема.

От приложените снимки ясно личи, че от бившето съоръжение стърчат железа, седалките на люлките липсват, както и част от пързалката.

„Пясъчникът не е почистван от година поне. Пълен е с фекалии от животни. Вечерно време хората уринират по кошчетата за боклук и дърветата, мирише неистово на урина. Преди ден намерих и бълхи по детето си, а съседката ми откри два кърлежа. Пейките са изпочупени, някои са откраднати. В тревните площи е кошмарно – навсякъде обелки, хартии и фасове”, заяви още Росица.

Жената е категорична, че проблемът е от седмици. Преди години тя е сигнализирала за площада и детския кът до градоначалника на Пловдив – Иван Тотев, който й е отговорил, че предстои ремонт на тази локация.

„Чакаме вече две години и такъв не се прави. Поне да се поддържа и да не се занемарява мястото, пригодено за деца”, допълва пловдивчанката.

Тя сподели и още едно притеснение. Изоставената обществена тоалетна не е обезопасена.

„При едно подхлъзване, някое дете може да падне вътре. Сложена е една решетка но тя не пази”.

Свързахме се с кмета на район „Централен” Георги Стаменов, към който отнесохме проблема. Той пое ангажимента да се запознае с казуса и още днес да сигнализира до  ОП”Паркове и градини”, които подържат парковете и детските площадки.

„Въпросното място трябваше да се ремонтира по програмата на „Региони в растеж”. Когато приключим с големия проект в квартала, ще направим равносметка колко средства ще са необходими и колко са останали, за да пристъпим към рехабилитацията на парка”, заяви Георги Стаменов.