От опаковки до туби и от храна до памперси! Такава е гледката в двора на едно пловдивско училище. От години пространството около Професионалната гимназия по текстил се е превърнали в незаконно сметище на намиращата се в близост ромска махала.

В Армана, както я наричат местните, имат традиция да „бойкотират” нормите и правилата. Какво имам предвид? Боклукът да не се изхвърля в контейнерите, a на където ти види окото.

Преди време ви показахме, че въпреки наличието на контейнери, тротоарът срещу болница „Св.Иван Рилски” е отрупан със смет. Целият боклук на северната част от махалата се изсипва там. Къщите на юг пък предпочитат двора на училището. 

Купища боклуци и смрад се носят край пловдивска болницаТук от години никой не е чистил, коментират потресено граждани

С нас се свързаха хора, които живеят на улица „Никола Беловеждов”, точно срещу гетото. По думите им, въпреки намесата на служители от фирмата, отговаряща за почистването на Пловдив и такива от местната администрация, практиката за изхвърляне на боклук там, продължава.  

„С такива боклуци всякакъв грип ще ни хване! Гледката и ситуацията са плачевни – смрад, стари храни, найлони и какви ли не боклуци. Уж минава фадромата и след нея пак – кофите и торбите със смет”, пише читател на TrafficNews. Още по-плачевни са част от снимките, които пловдивчанинът ни предостави. На тях се вижда как малки деца играят в средата на бунището.

Района около училището стана медийно известно, след като ви представихме поредното „инженерно” чудо. Жителите на ромския квартал пробиха тунел в къща, за да могат да съкратят пътя си до близкото училище. За да решат проблема със заобикалянето на имотите, хората от махалата са прокопали тунел през къщите.

А за да преустановят преминаването на хора и да се спре с изхвърлянето на отпадъци в двора на гимназията, от районната администрация на няколко пъти запечатват тунела, но без резултат.  

Тунелът в къща в Армана многократно бил запушван, съществувал от 20 години ВИДЕОЖителите на махалата разказаха, че това е единственият начин за преминаване към основната улица