Дупката в къща в Армана, през която всекидневно ромите от махалата преминават, за да заобикалят, се оказа на повече от 20 години. Тъй като „инженерното” чудо не е законно, от районната администрация многократно са я запушвали с камъни и тухли. Стената обаче отново и отново е била разрушавана от жителите, защото според тях няма откъде да минават.

Пред наш репортер шефът по незаконно строителство към район „Северен” Петър Фурнаджиев разказа, че по закон такъв тунел няма как да съществува. Преди месеци той е бил запушен, тъй като ромите минават през него и в имота, който е част от двора на Техникума по текстил, си изхвърлят боклука и са превърнали терена в сметище.

„Път няма и няма как да има. Тази дупка сме я запушвали многократно, но ромите сами си я пробиват наново”, разказа Фурнаджиев.

На място жителите на махалата разказаха, че това е единственият начин за преминаване към основната улица, за да водят децата си на училище.

„Не можем да заобикаляме. Пътят е кален и има много кучета. Най-близката аптека и магазин е точно срещу двора на училището и през тунела по-лесно и бързо стигаме. Преди там идваше и линейка, ако на някой му е лошо и докторите лесно идваха при нас. Сега е невъзможно”, разказа възрастна жена от махалата.

„Заради камъните, които изсипа багерът от общината, се задържа и вода и къщата мухляса. Ние пак си пробихме път, но сега е още по-опасен. Децата едва се промушват. Нямаме друг начин да минем”, добавя друга жена.

Ромите настояха отново да се направи път, по който достъпът им до парк „Рибница” или Брезовско шосе да се улесни.

Припомняме, че по въпросния казус потърсихме мнение от районния кмет на „Северен”.

„Законът е за всички! Няма как да построя път, ако той не е в устройствения план на Пловдив. Без значение в коя част на района - щом не е заложен в плана не може да се изгради”, коментира кметът Ральо Ралев.

Какво още казаха жителите на махалата и от районната администрация, вижте във ВИДЕОТО: