Историята на жителите на Баня е от типа "вода газят, жадни ходят".

Градът, който историята познава като курортен център заради лечебните си извори, страда от проблем с водопроводната мрежа. В редакцията ни постъпиха сигнали, свързани с проблема, а TrafficNews се свърза с гражданин, за да сподели от първо лице за ситуацията, която според баненци продължава от години и макар да нямат вода−чашата е преляла.

Мартин Стоянов разказа пред медията ни, че водопроводната им мрежа е изградена през 1962 година и от онзи момент насам единствените ремонтни дейности, които са извършвани на територията на Баня, са били по отстраняване на възникнали аварии или частични такива

 „Ако преди години авариите се случваха веднъж месечно, то от известно време насам те са ежеседмичен проблем. Положението е станало повече от нетърпимо и ситуацията се задълбочава. Недопустимо често някои домакинства няма вода“, споделя той.

Стоянов коментира, че за да се извърши една ремонтна дейност при подаден сигнал към ВиК, трябва багер да дойде от Община Карлово.

При това положение в една трета от града водата е спряна. Трябва да изчакаме багерът да пропътува разстоянието, да поправи проблема, а това не отнема малко време. Често се случва, часове след отстраняването му, отново да последва друг такъв“, заявява гражданинът.

Мартин Стоянов споделя, че ако се има предвид, че Баня е със статут на курортно селище заради лечебните си води, е нелепица именно там гражданите от години да страдат от остаряла във времето водопроводна мрежа. По негови думи някои от хората инвестират лични средства за изграждането на сонди, за да се справят със спирането на водата.

Проблемите не се ограничават дотук. Заради непрекъснатото разкопаване, някои от улиците в града все още не са закърпени. Сред падналите в жертва са ул. "Средец", ул. "Александър Стамболийски", ул. "Чайка", ул. "Шипка", част от алея Липите и още много други, споделя той.


Улица "Александър Стамболийски" 

А гледката − кал, дупки и локви, нещо което далеч не прави добро впечатление на курортистите. В допълнение − създава сериозни проблеми на жителите.


Кръстовището на ул. 'Александър Стамболийски" и ул. "Искър'

 „Досега сме видели само един ремонт − при това на една от улиците. В планов ремонт е включена още една, в момента чакаме. Ние обаче не искаме това−категоричното ни искане е цялата ВиК мрежа на Баня да бъде подменена“, заявява Мартин Стоянов.

Жителите на курортното градче са инициирали петиция, която цели да ускори процеса. Към този момент в нея участие са взели над 620 души. Самият той−радетел на подписката, твърди, че ако на проблема не се обърне необходимото внимание, тази петиция ще бъде предоставена на всички компетентни институции.

Не желаем компромисен вариант. Твърдо казвам, че имаме нужда от точни отговори и адекватна намеса. Не можем повече да чакаме Община Карлово на добра воля да отдели пари за цялостния ремонт“, категорично заключва Мартин Стоянов.

Кметът на Баня Стамен Гешев заяви пред TrafficNews, че подкрепя подписката на неговите съграждани за подмяна на цялата ВиК мрежа в града. В действителност през последните месеци са ставали чести аварии, но състоянието на водопреносната и канализационната мрежата не е по-лошо отколкото в другите населени места в страната.

 „В много добра комуникация сме с ВиК – Пловдив. Всички ремонти, които планираме в града, ги съгласуваме с тях и те извършват дейности по мрежата“, обяви Гешев.

Той информира, че за тази година са планирали цялостни ремонти на две основни улици – ул. „Карловска” и ул. „Ал. Стамболийски”. Средствата за тях са от правителството и бюджета на Община Карлово.

Имахме среща с управителя на ВиК – Пловдив Спартак Николов. На нея присъстваше и народният представител Данка Люртова. Разбрахме се всички дейности, които ще правим по уличната мрежа от ВиК, да сменят тяхната инфраструктура”, каза Гешев.

Той обясни, че реално от ВиК могат да направят цялостна подмяна на мрежата, но въпросът е след това как ще се направи пълно възстановяване на пътната настилка и тротоарите. Това начинание би коствало средства, които те на този етап няма откъде да вземат.

 „През годините много се е говорило, че Баня има проект за подмяна на цялата ВиК мрежа. Истината е, че има само идейна разработка, но не и техническа. Спартак Николов ни посъветва да направим цялостен проект, като с него след това кандидатстваме за финансиране през ВиК-асоциацията, това ще бъде наш приоритет, каза още кметът на Баня.