Пешеходци създават ежедневно предпоставки за инцидент на натоварен булевард в Пловдив, който би могъл да бъде с фатален край. Става въпрос за бул. „Пещерско шосе” и най-вече района около големите вериги магазини. Поредните „камикадзета“, които са слезли от автобуса на спирката, намираща се срещу търговските обекти са запечатани от наш читател. Той разказа, че трима мъже, на видима възраст над 60 години дори не са се огледали преди да пресекат и са тръгнали към отсрещния тротоар без никакво съображение с останалите участници в движението.

Мъжът разказа, че всеки ден се сблъсква с хора, изскачащи на пътя, с цел да пресекат, но не и на обособеното за това място. Добавя, че само на 50 метра от там има пешеходна пътека, твърди той.

„Редовно по-възрастните хора слизат от рейса, хукват към магазините, а колите набиват спирачки и натискат клаксоните, но изглежда това не ги впечатлява и продължават по пътя си. Най-смущаващо е, че тези действия ги извършват главно по-възрастни хора, които нямат бързи рефлекси”, коментира нашият читател.

Само преди дни в Пловдив се проведе специализирана полицейска операция "Пешеходец". Основен акцент на акцията беше превенция и контрол за гражданите. Само минути след началото й бе заловен и първият нарушител - неправилно пресичаща жена, която получи фиш за нарушението си.

По закон неправилно пресичащи пешеходци се глобяват с фиш от 20 до 50 лева, като в случая жената ще трябва да заплати сумата от 20 лева, тъй като това е първо нарушение на ЗДвП за нея.

Над 250 нарушения на водачи спрямо пешеходци са били регистрирани от началото на 2023 година до декември месец, а санкционираните пешеходци са над 2500.

„Пешеходците трябва да пресичат на обозначените за това места на пътна маркировка тип зебра, съответно ако пресичат на места, на които липсва такова обозначение ги грози санкция. Транспортният поток в Пловдив е много силен и трябва да се спазват сигналите на светофарната уредба както от водачите, така и от пешеходците“, заяви по време на акцията инспектор Гагъшки от сектор „Пътна полиция“.